Impressie binnentuin dek 02

Zorgwoningen Haarlem

Ontmoetingen stimuleren
Haarlem
/ prijsvraag
+ woningbouw
/ 2022

Zorgwoningen Haarlem

Ontmoetingen stimuleren
Haarlem / 2022 / Wonen, Zorg

Deze binnenstedelijke opgave omhelst 19 ouderen-appartementen in het centrum van Haarlem. Het werkterrein bestaat uit twee monumentale panden waarbij de kavels rug aan rug liggen en dus beide aan een andere straat liggen. Tel daar ook het onderlinge hoogteverschil van 1 meter bij op en je hebt onze serieuze uitdaging te pakken!

Monumentale waarde behouden

De opgave is om -naast het realiseren van ouderenappartementen-  ook beide panden met elkaar te verbinden, zonder de monumentale kwaliteit te verliezen. In het ontwerponderzoek is gebleken dat Haarlem een stad is dat rijk is aan historische hofjes en dat er aan de Jansstraat al eeuwen voor elkaar gezorgd wordt. Anders dan bij veel ouderencomplexen uit de vorige eeuw welke erg gesloten zijn wilde wij hier een complex realiseren welke open is en uitnodigt tot communicatie.

In ons concept hebben we een nieuw eigentijds hofje gecreëerd, een hofje wat overdag publiekelijk toegankelijk is; een ruimte waar je de spreekwoordelijke “ander” kan tegenkomen. In de monumentale gevel aan de Jansstraat hebben we een (drempelloze)doorgang gemaakt die je verleidt om naar het groene binnengebied te gaan; een groene frisse wereld van kleine tuintjes, luchtbruggen en een berging  voor de stalling van scootmobielen en fietsen.

Op het dak van deze berging hebben we voor de bewoners een collectieve ruimte gemaakt die met beide woonblokken verbonden is via luchtbruggen; een glazen tuinkamer fungeert als gezamenlijke woonkamer!

Impressie binnentuin
Vogelvlucht impressie binnentuin
Van kantoor naar zorgcomplex

Voor de materialisering is er ingezet om het contrast te zoeken met de stenige stad en haar historische hofjes. Een eigentijds en “zacht” hofje welke groen gethematiseerd is, natuurinclusiviteit omvat, maar vooral ook luchtig aanvoelt.

Beide panden werden voorheen gebruikt als kantoorruimte, maar de bestaande structuur gaf weinig ruimte om een passend en attractief woonprogramma in te realiseren. Om toch een optimale woonkwaliteit te krijgen is de oude structuur losgelaten, maar met behoud van de historische gevels.

Project info

Project

Zorgcomplex haarlem

Locatie

Jansstraat, Haarlem

Opdarchtgever

Kennemerhart

Aannemer

Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen

Programma

  • 17 Zorgappartementen

Delen

Andere projecten

Distributiecentrum Lidl

- Almere

distributiecentrum
+ bedrijfspand

Brandweerkazerne

- Wormer

bedrijfspand

Siriusplein

- Volendam

woningbouw

FKG – Architecten aan de Zaan, herstart als onderdeel van Studio S3

Met grote trots kondigen wij aan dat FKG Architecten, na een uitdagende periode en een faillissement, een nieuwe start maakt onder de paraplu van Studio S3. Deze herstart markeert een nieuw hoofdstuk voor het gerenommeerde architectenbureau, dat zijn nalatenschap en expertise in de architecturale wereld zal voortzetten met versterkte middelen en een vernieuwde visie.

Nieuwe mogelijkheden en versterkte expertise

Studio S3, bekend om zijn innovatieve benadering en creatieve ontwerpen, biedt FKG Architecten een solide basis en uitgebreide ondersteuning. Deze samenwerking stelt ons in staat om onze sterke punten te bundelen en onze klanten nog beter van dienst te zijn met innovatieve architectonische- en bouwkundige oplossingen.

“Deze integratie is een strategische stap vooruit voor beide bedrijven,” aldus Bart Pieters, oprichter en directeur van Studio S3. “FKG Architecten heeft een rijke geschiedenis en een sterke reputatie in de markt, en wij zijn verheugd om hun expertise toe te voegen aan ons portfolio. Samen zullen we nieuwe hoogten bereiken en blijven streven naar perfectie in elk project dat we ondernemen.”

Voortzetting van kwaliteit en innovatie

Onder de paraplu van Studio S3 zal FKG Architecten haar focus blijven leggen op kwaliteit, duurzaamheid en innovatieve ontwerpen. Bestaande klanten kunnen rekenen op de vertrouwde service en expertise die zij van FKG gewend zijn, nu versterkt door de middelen en creatieve input van Studio S3. Nieuwe klanten zullen profiteren van een breed scala aan diensten en een team van gepassioneerde professionals.

“We kijken uit naar de toekomst met optimisme en vastberadenheid,” zegt Peter Korse van FKG Architecten. “Dit partnerschap met Studio S3 biedt ons de kans om onze horizon te verbreden en onze klanten innovatieve en duurzame oplossingen te blijven bieden. We zijn klaar om elke uitdaging aan te gaan en ons stempel te drukken op de toekomst van de architectuur.”

Toekomstige plannen

De komende maanden zullen FKG Architecten en Studio S3 nauw samenwerken om de integratie soepel te laten verlopen en gezamenlijke projecten te initiëren die de kracht van beide architectenbureau’s weerspiegelen. Dit partnerschap biedt nieuwe groeimogelijkheden en de kans om toonaangevende projecten te realiseren die indruk maken

Contactinformatie

Voor meer informatie over deze ontwikkeling, of voor vragen over toekomstige projecten, kunt u contact opnemen met:

Bart Pieters | Architect-Directeur
info@fkg.nl | 06- 41 84 68 26