Impressie binnentuin dek 02

Zorgwoningen Haarlem

Ontmoetingen stimuleren
Haarlem / 2022 / Wonen, Zorg

Deze binnenstedelijke opgave omhelst 19 ouderen-appartementen in het centrum van Haarlem. Het werkterrein bestaat uit twee monumentale panden waarbij de kavels rug aan rug liggen en dus beide aan een andere straat liggen. Tel daar ook het onderlinge hoogteverschil van 1 meter bij op en je hebt onze serieuze uitdaging te pakken!

Monumentale waarde behouden

De opgave is om -naast het realiseren van ouderenappartementen-  ook beide panden met elkaar te verbinden, zonder de monumentale kwaliteit te verliezen. In het ontwerponderzoek is gebleken dat Haarlem een stad is dat rijk is aan historische hofjes en dat er aan de Jansstraat al eeuwen voor elkaar gezorgd wordt. Anders dan bij veel ouderencomplexen uit de vorige eeuw welke erg gesloten zijn wilde wij hier een complex realiseren welke open is en uitnodigt tot communicatie.

In ons concept hebben we een nieuw eigentijds hofje gecreëerd, een hofje wat overdag publiekelijk toegankelijk is; een ruimte waar je de spreekwoordelijke “ander” kan tegenkomen. In de monumentale gevel aan de Jansstraat hebben we een (drempelloze)doorgang gemaakt die je verleidt om naar het groene binnengebied te gaan; een groene frisse wereld van kleine tuintjes, luchtbruggen en een berging  voor de stalling van scootmobielen en fietsen.

Op het dak van deze berging hebben we voor de bewoners een collectieve ruimte gemaakt die met beide woonblokken verbonden is via luchtbruggen; een glazen tuinkamer fungeert als gezamenlijke woonkamer!

Impressie binnentuin
Vogelvlucht impressie binnentuin
Van kantoor naar zorgcomplex

Voor de materialisering is er ingezet om het contrast te zoeken met de stenige stad en haar historische hofjes. Een eigentijds en “zacht” hofje welke groen gethematiseerd is, natuurinclusiviteit omvat, maar vooral ook luchtig aanvoelt.

Beide panden werden voorheen gebruikt als kantoorruimte, maar de bestaande structuur gaf weinig ruimte om een passend en attractief woonprogramma in te realiseren. Om toch een optimale woonkwaliteit te krijgen is de oude structuur losgelaten, maar met behoud van de historische gevels.

Project info

Project

Zorgcomplex haarlem

Locatie

Jansstraat, Haarlem

Opdarchtgever

Kennemerhart

Aannemer

Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen

Programma

  • 17 Zorgappartementen

Delen

Andere projecten