Overzichtsfoto woonblok 01 - Siriusplein Volendam

Siriusplein

De lucht in op het Siriusplein
Volendam
/ woningbouw
/ 2011
In opdracht van Woningbeheer “De Vooruitgang” heeft FKG architecten een appartementencomplex ontworpen met 23 appartementen aan het Siriusplein in Volendam.
Locatie
De woonbuurt waar het Siriusplein een onderdeel van uitmaakt, is een ruim opgezette groene rustige woonwijk, met vrijwel alleen rijwoningen van twee lagen en een kap. Toevoegingen in een dergelijke wijk zullen deze kwaliteiten moeten versterken.
Architectuur

De bestaande bebouwing op het Siriusplein bestond uit twee volumes, die ieder bestonden uit drie lagen en een kap. De woningen in deze twee volumes waren goed georiënteerd, maar stedenbouwkundig creëren de volumes samen, met het er om heen groeiende groen, een achterkant situatie waar niemand blij mee was. Daarnaast waren aan de achterzijde de berging blokken van de bestaande woningen als losse elementen in de ruimte geplaatst.


Naast het opruimen/snoeien van die groensituatie werden de bestaande bergingen gesloopt en is er een derde volume gebouwd op een wijze dat er een ‘binnenplein’ ontstaat tussen drie gelijkwaardige volumes. Het niet overdekte binnenplein, heeft een open karakter en goede verlichting en daardoor ontstaat sociale controle en een duidelijk herkenbare identiteit.


Het nieuwe volume is qua hoofdvorm gelijk aan de twee bestaande volumes, namelijk drie lagen met een kap. Op de begane grond verdieping bevinden zich drie driekamer woningen (80 m2) en ruim 215 m2 aan bergruimte, verdeeld over vier gezamenlijke bergingen. Dit is fiets- en bergruimte voor het totale complex.


Op de eerste verdieping bevinden zich zeven tweekamerwoningen (65 m2) en op de tweede verdieping 7 driekamerwoningen (90 m2). De derde kamer van deze woningen zit in de laag onder de kap, verbonden middels een trap in de woonkamer.


Om de maat van het totale blok terug te brengen is gezocht naar een manier om de individuele woningen zichtbaar te maken. De balkons zijn daartoe omkaderd en horizontaal geschakeld, zodat ze als ‘doosjes’ uit de gevel steken. Deze zijn van hout en zullen verspringend uitgevoerd worden.


Het laatste ‘houten doosje’, is op de kopgevel geplaatst, waardoor deze een speelser en minder gesloten karakter heeft.

Project info

Project

Siriusplein Volendam

Locatie

Volendam

Opdarchtgever

Stichting Woningbeheer De Vooruitgang

Aannemer

Hecon

Constructeur

Berkhout Tros Bouwadviseurs BV

Programma

  • 23 appartementen

Delen

Overzichtsfoto woonblok 02 - Siriusplein Volendam
Plattegronden en doorsnede

Andere projecten

Zorgboerderij

- Assendelft

woningbouw
+ zorg

Distributiecentrum XXL

- Oosterhout

distributiecentrum
+ bedrijfspand

Blekersduin

- Santpoort-zuid

woningbouw
+ bedrijfsruimte

FKG – Architecten aan de Zaan, herstart als onderdeel van Studio S3

Met grote trots kondigen wij aan dat FKG Architecten, na een uitdagende periode en een faillissement, een nieuwe start maakt onder de paraplu van Studio S3. Deze herstart markeert een nieuw hoofdstuk voor het gerenommeerde architectenbureau, dat zijn nalatenschap en expertise in de architecturale wereld zal voortzetten met versterkte middelen en een vernieuwde visie.

Nieuwe mogelijkheden en versterkte expertise

Studio S3, bekend om zijn innovatieve benadering en creatieve ontwerpen, biedt FKG Architecten een solide basis en uitgebreide ondersteuning. Deze samenwerking stelt ons in staat om onze sterke punten te bundelen en onze klanten nog beter van dienst te zijn met innovatieve architectonische- en bouwkundige oplossingen.

“Deze integratie is een strategische stap vooruit voor beide bedrijven,” aldus Bart Pieters, oprichter en directeur van Studio S3. “FKG Architecten heeft een rijke geschiedenis en een sterke reputatie in de markt, en wij zijn verheugd om hun expertise toe te voegen aan ons portfolio. Samen zullen we nieuwe hoogten bereiken en blijven streven naar perfectie in elk project dat we ondernemen.”

Voortzetting van kwaliteit en innovatie

Onder de paraplu van Studio S3 zal FKG Architecten haar focus blijven leggen op kwaliteit, duurzaamheid en innovatieve ontwerpen. Bestaande klanten kunnen rekenen op de vertrouwde service en expertise die zij van FKG gewend zijn, nu versterkt door de middelen en creatieve input van Studio S3. Nieuwe klanten zullen profiteren van een breed scala aan diensten en een team van gepassioneerde professionals.

“We kijken uit naar de toekomst met optimisme en vastberadenheid,” zegt Peter Korse van FKG Architecten. “Dit partnerschap met Studio S3 biedt ons de kans om onze horizon te verbreden en onze klanten innovatieve en duurzame oplossingen te blijven bieden. We zijn klaar om elke uitdaging aan te gaan en ons stempel te drukken op de toekomst van de architectuur.”

Toekomstige plannen

De komende maanden zullen FKG Architecten en Studio S3 nauw samenwerken om de integratie soepel te laten verlopen en gezamenlijke projecten te initiëren die de kracht van beide architectenbureau’s weerspiegelen. Dit partnerschap biedt nieuwe groeimogelijkheden en de kans om toonaangevende projecten te realiseren die indruk maken

Contactinformatie

Voor meer informatie over deze ontwikkeling, of voor vragen over toekomstige projecten, kunt u contact opnemen met:

Bart Pieters | Architect-Directeur
info@fkg.nl | 06- 41 84 68 26