Luchtfoto van de beschuitstoren 02 - Beschuitstoren Wormer

Beschuitstoren

Met de herbouw van deze iconische Beschuitstoren wordt het verleden zoveel mogelijk recht gedaan
Wormer
/ woningbouw
+ bedrijfsruimte
/ 2018

Beschuitstoren

Met de herbouw van deze iconische Beschuitstoren wordt het verleden zoveel mogelijk recht gedaan
Wormer / 2018 / Utiliteitsbouw

Wormer krijgt zijn Beschuitstoren weer terug! Vlakbij de plek waar de originele toren van 1690 tot 1894 heeft gestaan heeft wordt de nieuwe Beschuitstoren weer teruggebouwd in oorspronkelijke staat. Achter de toren komt een bijgebouw met kantoorfunctie en 3 sociale huurwoningen op de eerste verdieping. De nieuwe Beschuitstoren torent sinds april 2018 in Wormer.
Geschiedenis

De Beschuitstoren in Wormer is gebouwd in het begin van de zeventiende eeuw en had een bijzondere functie; door het luiden van de klok werden beschuitbakkers gewaarschuwd dat ze hun ovens moesten doven of dat ze juist weer mochten beginnen. Wormer en het omliggende platteland telde in de zeventiende eeuw zo’n 150 beschuitbakkers. Zij bakten – in hun houten bakkerijen – scheepsbeschuit voor walvisreders en Oost-Indiëvaarders.

Het kwam regelmatig voor dat zo’n bakkerij in de as werd gelegd, er werd immers gewerkt met vuur. De gemeente kwam op een gegeven moment met een verordening dat de ovens op bepaalde tijden uit moesten zijn. Wanneer de klok om zes uur ’s avonds luidde, moesten de ovens gedoofd worden. Om twaalf uur ’s nachts mochten de ovens weer aan.

Toen de beschuitbakkers in de achttiende eeuw verdwenen, verloor de Beschuitstoren zijn functie. In de negentiende eeuw raakte de toren in verval. Hij was scheef en stond gevaarlijk in de weg. In 1894 is besloten de toren te slopen. Gelukkig zijn er een hoop tekeningen, schilderijen en zelfs foto’s van die toren bewaard gebleven. Op basis daarvan hebben we een nieuw ontwerp kunnen maken.

Historische foto 01 - Beschuitstoren Wormer
Foto vanaf de dorpsstraat - Beschuitstoren Wormer
Reconstructie

Bij de reconstructie van de Beschuitstoren wordt het verleden zoveel mogelijk recht gedaan. De nieuwe Beschuitstoren wordt 25 meter hoog en verrijst op de kop van de Beschuitstorenstraat in Wormer, op circa twintig meter van de plek waar de oorspronkelijke toren stond. Het bakstenen basement bestaat uit drie lagen, daar bovenop komt de houten torenopbouw.

Bijgebouw

Bij de toren komen drie sociale huurwoningen en kantoorruimte voor onder andere de provinciale monumentenwacht. Deze bebouwing wordt met een glazen gang verbonden met de toren. Het Historisch Genootschap Wormer krijgt opslagruimte in de toren, verder komt er een expositie voor archeologische vondsten die in de gemeente zijn gedaan.

Project info

Project

Beschuitstoren Wormer

Locatie

Wormer

Opdarchtgever

Stichting Herbouw Beschuitstoren

Aannemer

Bouwbedrijf Van der Gragt / BVBouwbedrijf Somass

Constructeur

Constructiebureau Tentij bv

Fotografie

Wietse Visser

Delen

Plattegronden en doorsnede

Andere projecten

Waterrijk Oosthuizen

- Oosthuizen

woningbouw

Watermuntstraat

- Wormer

woningbouw

De Kroon

- Zaandam

woningbouw

FKG – Architecten aan de Zaan, herstart als onderdeel van Studio S3

Met grote trots kondigen wij aan dat FKG Architecten, na een uitdagende periode en een faillissement, een nieuwe start maakt onder de paraplu van Studio S3. Deze herstart markeert een nieuw hoofdstuk voor het gerenommeerde architectenbureau, dat zijn nalatenschap en expertise in de architecturale wereld zal voortzetten met versterkte middelen en een vernieuwde visie.

Nieuwe mogelijkheden en versterkte expertise

Studio S3, bekend om zijn innovatieve benadering en creatieve ontwerpen, biedt FKG Architecten een solide basis en uitgebreide ondersteuning. Deze samenwerking stelt ons in staat om onze sterke punten te bundelen en onze klanten nog beter van dienst te zijn met innovatieve architectonische- en bouwkundige oplossingen.

“Deze integratie is een strategische stap vooruit voor beide bedrijven,” aldus Bart Pieters, oprichter en directeur van Studio S3. “FKG Architecten heeft een rijke geschiedenis en een sterke reputatie in de markt, en wij zijn verheugd om hun expertise toe te voegen aan ons portfolio. Samen zullen we nieuwe hoogten bereiken en blijven streven naar perfectie in elk project dat we ondernemen.”

Voortzetting van kwaliteit en innovatie

Onder de paraplu van Studio S3 zal FKG Architecten haar focus blijven leggen op kwaliteit, duurzaamheid en innovatieve ontwerpen. Bestaande klanten kunnen rekenen op de vertrouwde service en expertise die zij van FKG gewend zijn, nu versterkt door de middelen en creatieve input van Studio S3. Nieuwe klanten zullen profiteren van een breed scala aan diensten en een team van gepassioneerde professionals.

“We kijken uit naar de toekomst met optimisme en vastberadenheid,” zegt Peter Korse van FKG Architecten. “Dit partnerschap met Studio S3 biedt ons de kans om onze horizon te verbreden en onze klanten innovatieve en duurzame oplossingen te blijven bieden. We zijn klaar om elke uitdaging aan te gaan en ons stempel te drukken op de toekomst van de architectuur.”

Toekomstige plannen

De komende maanden zullen FKG Architecten en Studio S3 nauw samenwerken om de integratie soepel te laten verlopen en gezamenlijke projecten te initiëren die de kracht van beide architectenbureau’s weerspiegelen. Dit partnerschap biedt nieuwe groeimogelijkheden en de kans om toonaangevende projecten te realiseren die indruk maken

Contactinformatie

Voor meer informatie over deze ontwikkeling, of voor vragen over toekomstige projecten, kunt u contact opnemen met:

Bart Pieters | Architect-Directeur
info@fkg.nl | 06- 41 84 68 26