Zorgboerderij
Landschappelijke en dorps
Assendelft is het langgerektste lintdorp van Nederland en rekt zich uit door het veenweidegebied van het Noordzeekanaal tot aan Krommenie. Het historische bebouwingslint van de Dorpsstraat is de drager van Assendelft en heeft in verschillende delen een eigen karakter. Kenmerkend voor de bebouwing langs het dorpslint is de grote afwisseling in onder andere kapvorm, kaprichting, goot- en nokhoogte en positionering op de kavel. Door het gebruik van traditionele materialen, zoals baksteen, en rekening houdend met de eerder genoemde kenmerken, sluit het ontwerp van de zorgboerderij aan bij de bestaande panden aan de Dorpsstraat.
De zorgboerderij bestaat uit een stolp en woonhuizen aan de straat en een schuur op het achtererf. Rondom wordt het complex vergezeld door woningen. Aan de enige nog lege zijde in oostelijke richting zal de komende jaren de woonwijk Overhoeken gerealiseerd worden.
Markante stolp aan de Dorpsstraat
Voor de nieuwe zorgboerderij is een plan gemaakt dat in de hoofdopzet verwijst naar streekeigen (agrarische) bebouwing, zoals die in de omgeving van oudsher aanwezig is. Vanzelfsprekend wordt de bebouwing in een moderne vorm uitgevoerd. De bebouwing maakt een overgang tussen de grote schaal van de Noorderveenweg naar de kleinere schaal en bebouwing van de Dorpsstraat.
Aan de Dorpsstraat komt een aangezicht dat is samengesteld uit verschillende aangeschakelde gebouwen. Het meest noordelijke gebouw komt op de hoek van de Dorpsstraat en de Noorderveenweg, de meest markante plek van het terrein. Dit gebouw refereert aan een stolp en is het hoogste punt op het terrein.
Aansluitend, aan de Dorpsstraat, komen gebouwen die zijn vormgegeven als individuele woonhuizen, zowel qua vormgeving als in materiaalkeuze. Deze volumes krijgen een dwarskap en hebben een maximale hoogte van 9 meter. Hiermee wordt het bebouwingslint van de Dorpsstraat voltooid en haar bijzondere karakter versterkt. Door het gebruik van kenmerkende volumes en traditionele materialen, zoals baksteen, sluiten we aan bij de bestaande bebouwing van de Dorpsstraat.
Niet inleveren op comfort
De uiteindelijke uitbater van dit project, Van Hollant, wil de 32 zorgappartementen realiseren op het terrein waar bouwbedrijf Van der Gragt voorheen was gevestigd. Een Aldi-filiaal met maakt ook onderdeel uit van de herontwikkeling van dit kavel. Van Hollant biedt naar eigen zeggen een alternatief voor de reguliere verzorgingshuizen. Mensen wonen er zelfstandig in hun eigen huis, ‘maar wel met de veiligheid en de zekerheid van 24 uur per dag zorgaanwezigheid’.
De zorgvilla ziet er van buiten uit als een grote stolpboerderij met daaraan vast een aaneengeschakelde rij ‘Zaanse’ huisjes. Rond de villa wordt een ruime tuin aangelegd met zitjes en wandelpaden voor de bewoners. De gehele voorziening wordt rolstoelvriendelijk en naast de appartementen beschikt de zorgvilla over een ruim aanbod aan faciliteiten zoals een woon- en eetkamer met open haard, een serre en bibliotheek, een speciale woon- en eetkamer voor bewoners met geheugenproblemen, een zorgpost die 24 uur per dag bemand is, een professionele keuken met een chef-kok, een linnenkamer, een filmzaal, een schoonheidssalon en een sport- en fysioruimte.
Helmie’s droom
Project info
Project
Zorgboerderij
Locatie
Opdrachtgever
Aannemer
Constructeur
Status
Programma
- 32 zorgappartementen
- Zorgvilla met:
- Woon- en eetkamer
- Serre
- Bibliotheek
- Zorgpost (24/7)
- Keuken met chef-kok
- Linnenkamer
- Filmzaal
- Schoonheidssalon
- Sport- en fysioruimte
Delen