Exterieur impressie vanuit de Dorpsstraat van de Zorgboerderij Assendelft

Zorgboerderij

32 zorgappartementen aan het lint van de Dorpsstraat in Assendelft
Assendelft / 2022 / zorg

FKG architecten ontwierp 32 zorgappartementen aan de Dorpsstraat 707 in Assendelft. Nieuwbouw die aansluit op de karakteristieke agrarische bebouwing aan het dorpslint. Het project kent elementen die zijn afgeleid van de historische hoeven in het dorp. De integratie van stedenbouwkundige en architectonische kenmerken uit de omgeving zorgen ervoor dat het ontwerp functioneel en architectonisch een waardevolle toevoeging is binnen het gebied.
Landschappelijke en dorps

Assendelft is het langgerektste lintdorp van Nederland en rekt zich uit door het veenweidegebied van het Noordzeekanaal tot aan Krommenie. Het historische bebouwingslint van de Dorpsstraat is de drager van Assendelft en heeft in verschillende delen een eigen karakter. Kenmerkend voor de bebouwing langs het dorpslint is de grote afwisseling in onder andere kapvorm, kaprichting, goot- en nokhoogte en positionering op de kavel. Door het gebruik van traditionele materialen, zoals baksteen, en rekening houdend met de eerder genoemde kenmerken, sluit het ontwerp van de zorgboerderij aan bij de bestaande panden aan de Dorpsstraat.

De zorgboerderij bestaat uit een stolp en woonhuizen aan de straat en een schuur op het achtererf. Rondom wordt het complex vergezeld door woningen. Aan de enige nog lege zijde in oostelijke richting zal de komende jaren de woonwijk Overhoeken gerealiseerd worden.

Markante stolp aan de Dorpsstraat

Voor de nieuwe zorgboerderij is een plan gemaakt dat in de hoofdopzet verwijst naar streekeigen (agrarische) bebouwing, zoals die in de omgeving van oudsher aanwezig is. Vanzelfsprekend wordt de bebouwing in een moderne vorm uitgevoerd. De bebouwing maakt een overgang tussen de grote schaal van de Noorderveenweg naar de kleinere schaal en bebouwing van de Dorpsstraat.

Aan de Dorpsstraat komt een aangezicht dat is samengesteld uit verschillende aangeschakelde gebouwen. Het meest noordelijke gebouw komt op de hoek van de Dorpsstraat en de Noorderveenweg, de meest markante plek van het terrein. Dit gebouw refereert aan een stolp en is het hoogste punt op het terrein.

Aansluitend, aan de Dorpsstraat, komen gebouwen die zijn vormgegeven als individuele woonhuizen, zowel qua vormgeving als in materiaalkeuze. Deze volumes krijgen een dwarskap en hebben een maximale hoogte van 9 meter. Hiermee wordt het bebouwingslint van de Dorpsstraat voltooid en haar bijzondere karakter versterkt. Door het gebruik van kenmerkende volumes en traditionele materialen, zoals baksteen, sluiten we aan bij de bestaande bebouwing van de Dorpsstraat.

Concept diagram van de locatie
Vogelvlucht impressie vanaf de rotonde van de Zorgboerderij Assendelft
Exterieur impressie vanaf de rotonde van de Zorgboerderij Assendelft
Niet inleveren op comfort

De uiteindelijke uitbater van dit project, Van Hollant, wil de 32 zorgappartementen realiseren op het terrein waar bouwbedrijf Van der Gragt voorheen was gevestigd. Een Aldi-filiaal met maakt ook onderdeel uit van de herontwikkeling van dit kavel. Van Hollant biedt naar eigen zeggen een alternatief voor de reguliere verzorgingshuizen. Mensen wonen er zelfstandig in hun eigen huis, ‘maar wel met de veiligheid en de zekerheid van 24 uur per dag zorgaanwezigheid’.

De zorgvilla ziet er van buiten uit als een grote stolpboerderij met daaraan vast een aaneengeschakelde rij ‘Zaanse’ huisjes. Rond de villa wordt een ruime tuin aangelegd met zitjes en wandelpaden voor de bewoners. De gehele voorziening wordt rolstoelvriendelijk en naast de appartementen beschikt de zorgvilla over een ruim aanbod aan faciliteiten zoals een woon- en eetkamer met open haard, een serre en bibliotheek, een speciale woon- en eetkamer voor bewoners met geheugenproblemen, een zorgpost die 24 uur per dag bemand is, een professionele keuken met een chef-kok, een linnenkamer, een filmzaal, een schoonheidssalon en een sport- en fysioruimte.

Helmieā€™s droom
De jarenlange lobby om oudere echtparen waarvan een of beiden dementie heeft toch bij elkaar te kunnen laten wonen was en is de missie van Helmie Ammerlaan en haar campagne ‘Helmies Droom’. Een droom die door toevalligheden in sneltreinvaart werkelijk is geworden. Want toen een ambtenaar van Gemeente Zaanstad per toeval op Helmie stuitte is het zaadje geplant voor dit project. Het idee was er, het moest alleen nog in uitvoering gebracht worden. Samen met Van Hollant, Van der Gragt, Bart de Jong ontwikkeling en FKG Architecten is het in 2022 mogelijk voor oudere echtparen, waarvan een of beiden dementie heeft, toch bij elkaar te kunnen blijven wonen in een veilige, groene omgeving.
Project info

Project

Zorgboerderij

Locatie

Dorpsstraat Assendelft

Opdrachtgever

Van der Gragt Beheer BV te Assendelft

Aannemer

Van der Gragt te Assendelft

Constructeur

Constructiebureau Tentij bv

Status

Oplevering 2022

Programma

 • 32 zorgappartementen
 • Zorgvilla met:
  • Woon- en eetkamer
  • Serre
  • Bibliotheek
  • Zorgpost (24/7)
  • Keuken met chef-kok
  • Linnenkamer
  • Filmzaal
  • Schoonheidssalon
  • Sport- en fysioruimte

Delen

Andere projecten
Brokking aan de Zaan,
Wormerveer
De Kroon,
Zaandam
Distributiecentrum XXL,