Overzicht twee gebouwen - Booncomplex Wormerveer

Booncomplex

Ontdek het industriële verleden van Nederland
Wormerveer / Kantoor

Twee rijksmonumenten uit het begin van de 20e eeuw, een cacaofabriek en cacaotoren op het voormalig fabrieksterrein in Wormerveer, zijn in opdracht van Parteon getransformeerd / gerestaureerd tot het nieuwe hoofdkantoor voor de woningcorporatie zelf.
Geschiedenis
Op het voormalig fabrieksterrein Boon te Wormerveer werden in 1916 en 1919 respectievelijk een cacaotoren en een chocoladefabriek gebouwd. Beide naar een ontwerp van de Wormerveerse architect Mart J. Stam. De panden zijn een van de eerste Nederlandse voorbeelden van het bouwen in gewapend beton, waarbij de constructie volledig in de gevels afleesbaar is. Naast de helderheid van de constructie, worden de gebouwen gekenmerkt door grote gevelopeningen met stalen kozijnen, gemetselde borstweringen en prachtige paddestoelvloeren. Vanwege het unieke karakter zijn de panden op de monumentenlijst van de Rijksmonumentenzorg geplaatst.
Renovatie

In opdracht van woningcorporatie renoveert/transformeert FKG architecten beide panden, welke na de oplevering als kantoorruimte gebruikt zullen gaan worden. Uitgangspunt bij de renovatie is de panden terug te restaureren naar hun oorspronkelijke verschijningsvorm. Toevoegingen aan het gebouw die noodzakelijk zijn voor hergebruik, zoals verbindingsbruggen, entreepartijen en een lichtkap, zullen zichtbaar gemaakt worden als een duidelijk nieuwe toevoeging aan het gebouw, met een onderscheidende materialisering.

Voor
na
Foto van de gerenoveerde cacaotoren - Booncomplex Wormerveer
Gerestaureerde gevel van de fabriek - Booncomplex Wormerveer
Project info

Project

Booncomplex Wormerveer

Locatie

Wormerveer

Opdarchtgever

Parteon

Aannemer

Bouwbedrijf Kakes b.v.   

Constructeur

Pieters Bouwtechniek      

Omvang

3600 m2 BVO

Delen

Details van de restauratie
Interieur

In het interieur is getracht de oorspronkelijke ruimtelijkheid, openheid en gaafheid van de constructie te behouden. Stalen kozijnen (met geïsoleerd glas) in de gevel zullen het slanke beeld van de oorspronkelijke stalen kozijnen zeer dicht benaderen. Scheidingswanden zijn los gehouden van het plafond door middel van glazen stroken. Installaties zijn geplaatst onder verhoogde computervloeren en de indeling vormt zich naar het oorspronkelijke maatvoering raster. Staand in de ruimte en schuin omhoogkijkend, zullen straks de uitwaaierende kolomkoppen zichtbaar zijn, aangelicht door een diffuse verlichting.

Andere projecten