impressie woningtype Waterlinde van over het water

Kwadijkerpark

340 woningen in een parkachtige omgeving in Purmerend
Purmerend
/ woningbouw
/ 2020-2025

Kwadijkerpark

340 woningen in een parkachtige omgeving in Purmerend
Purmerend / 2020-2025 / wonen

Op de plek van de voormalige Prinsenstichting in Purmerend Noord wordt een door FKG architecten ontworpen woonwijk gerealiseerd. De in totaal 340 woningen zijn verdeeld over drie plandelen waarbij een gezonde balans tussen koop en huurwoningen is gevonden. Binnen dit plan is het de bedoeling dat de woningen volledig aansluiten op de groene omgeving waarbinnen gebouwd wordt.
Het gevoel van elke dag vakantie

In het noorden van Purmerend ligt het Kwadijkerpark, een terrein dat in de jaren 80 in de polder ten noorden van de stad is ontwikkeld als instellingsterrein van de Prinsenstichting. Het terrein kenmerkt zich als een veilige, besloten groene ruimte, waar bewoners en verzorgers in alle rust kunnen leven en werken. Na ruim 30 jaar wordt het verouderde terrein herontwikkeld, waarbij de Prinsenstichting met het bouwen van een aantal nieuwe zorggebouwen aan de rand van het terrein weer vele jaren vooruit kan.

Bij het ontwikkelen van Kwadijkerpark staat de enscenering van de woningen in het landschap centraal en lopen de woningen en het landschap in elkaar over. Uitgangspunt hiervoor is het park in de Engelse landschapsstijl. Zwierige paden leiden de bewoners en bezoekers langs boomgroepen, open ruimtes afgewisseld met spannende zichtlijnen over weides en waterpartijen. In het Kwadijkerpark krijg je het gevoel van wonen in een natuurvakantiepark met voorzieningen en veel openbare ruimte.

impressie woningtype Waterlinde vanuit het park
Architectuur voor het landschap

De architectuurstijl van het Kwadijkerpark is geïnspireerd op de landelijke architectuur die voorkomt in de nabije omgeving. De stijl is enerzijds terug te vinden in de bestaande gebouwen van de Prinsenstichting aan de rand van het park met een cottage stijl, anderzijds in de Waterlandse architectuur buiten het parkgebied.

Gemeenschappelijke kenmerken van de Waterlandse en de Cottage stijl worden toegepast in het nieuwe plan. Hiermee ontstaat er een gemeenschappelijke landelijke stijl in het Kwadijkerpark. De vorm van de gevels en kappen en het gebruik specifieke metselwerken en hout maakt dat de architectuur aansluit op de landelijke omgeving.

De ruimtelijke ordening van het park, met mooie waterpartijen en statige bomen vraagt om een duurzame harmonie tussen bebouwing, groen en water. De nieuwe woningen worden om deze reden in samenhang met het park ontworpen. De architectuur krijgt een terughoudende beeldtaal waarbij de gebouwen ondergeschikt blijven aan het landschap. Het kleurgebruik zijn voornamelijk aardetinten, afgeleid van de eigen kleuren die je reeds vindt in het gebied. Gekozen is voor een traditie innoverende stijl die uitgaat van gebouwen met een traditionele uitstraling in een eigentijdse jas. De nieuwe woningen verschillen in vorm en kleur maar vormen toch één geheel. Het toekomstige Kwadijkerpark wordt ervaren als een eenheid met een eigen herkenbare identiteit door de groenblauwe draagstructuur en door de uniforme uitstraling van de architectuur.

Project info

Project

Kwadijkerpark

Locatie

Kwadijkerpark Purmerend

Opdrachtgever

Kwadijkerpark C.V (AM/Rochdale)

Aannemer

Bam

Constructeur

Goudstikker/de Vries
Status
Oplevering fase 1

Programma

 • 340 woningen
  • 240 koopwoningen
  • 100 sociale huur
 • Verschillende woningtypes
  • Eengezinswoningen
  • 2 onder 1 kap woningen
  • Levensloopbestendige woningen

Delen

Andere projecten

Kwadijkerpark

- Purmerend

woningbouw

De Kroon

- Zaandam

woningbouw

De Vrijheid

- Hoorn

woningbouw

FKG – Architecten aan de Zaan, herstart als onderdeel van Studio S3

Met grote trots kondigen wij aan dat FKG Architecten, na een uitdagende periode en een faillissement, een nieuwe start maakt onder de paraplu van Studio S3. Deze herstart markeert een nieuw hoofdstuk voor het gerenommeerde architectenbureau, dat zijn nalatenschap en expertise in de architecturale wereld zal voortzetten met versterkte middelen en een vernieuwde visie.

Nieuwe mogelijkheden en versterkte expertise

Studio S3, bekend om zijn innovatieve benadering en creatieve ontwerpen, biedt FKG Architecten een solide basis en uitgebreide ondersteuning. Deze samenwerking stelt ons in staat om onze sterke punten te bundelen en onze klanten nog beter van dienst te zijn met innovatieve architectonische- en bouwkundige oplossingen.

“Deze integratie is een strategische stap vooruit voor beide bedrijven,” aldus Bart Pieters, oprichter en directeur van Studio S3. “FKG Architecten heeft een rijke geschiedenis en een sterke reputatie in de markt, en wij zijn verheugd om hun expertise toe te voegen aan ons portfolio. Samen zullen we nieuwe hoogten bereiken en blijven streven naar perfectie in elk project dat we ondernemen.”

Voortzetting van kwaliteit en innovatie

Onder de paraplu van Studio S3 zal FKG Architecten haar focus blijven leggen op kwaliteit, duurzaamheid en innovatieve ontwerpen. Bestaande klanten kunnen rekenen op de vertrouwde service en expertise die zij van FKG gewend zijn, nu versterkt door de middelen en creatieve input van Studio S3. Nieuwe klanten zullen profiteren van een breed scala aan diensten en een team van gepassioneerde professionals.

“We kijken uit naar de toekomst met optimisme en vastberadenheid,” zegt Peter Korse van FKG Architecten. “Dit partnerschap met Studio S3 biedt ons de kans om onze horizon te verbreden en onze klanten innovatieve en duurzame oplossingen te blijven bieden. We zijn klaar om elke uitdaging aan te gaan en ons stempel te drukken op de toekomst van de architectuur.”

Toekomstige plannen

De komende maanden zullen FKG Architecten en Studio S3 nauw samenwerken om de integratie soepel te laten verlopen en gezamenlijke projecten te initiëren die de kracht van beide architectenbureau’s weerspiegelen. Dit partnerschap biedt nieuwe groeimogelijkheden en de kans om toonaangevende projecten te realiseren die indruk maken

Contactinformatie

Voor meer informatie over deze ontwikkeling, of voor vragen over toekomstige projecten, kunt u contact opnemen met:

Bart Pieters | Architect-Directeur
info@fkg.nl | 06- 41 84 68 26