Blok 1 vanaf de Florastraat Wormer - Watermunt Wormer

Watermuntstraat

Gedeelde genen maar toch nét even anders.
Wormer
/ woningbouw
/ 2021
Woningbouwvereniging WormerWonen heeft met het nieuwe plan aan de Watermuntstraat weer een levendig straatbeeld gecreëerd. Er komen 74 sociale huurwoningen terug voor de 60 woningen die gesloopt worden. Doordat er geleefd wordt in de plint en het openbaar gebied een facelift krijgt wordt de sociale controle in dit gebied een stuk verbeterd.
Het begin van een grote stedelijke vernieuwing

Aan de Watermuntstraat in Wormer stonden voor heen twee woongebouwen welke in bezit zijn van woningbouwvereniging WormerWonen. De woongebouwen aan de Watermuntstraat maken onderdeel uit van een stedenbouwkundig geheel van zes woonblokken. Deze blokken zorgen door hun lengte en hoogte voor een belangrijke structurele betekenis in de buurt.

In de naastgelegen Wollegastraat en de Gele Lisstraat staan identiek ogende woonblokken. De typisch naoorlogse architectuur met bergingen en garages in de plint en appartementen op de verdiepingen is niet meer van deze tijd. Verder hebben de blokken strenge galerijen, gesloten plinten en sobere architectuur. Dit alles maakte dat deze gebouwen doorgaans niet geliefd waren bij de omwonenden. Omdat deze gebouwen niet alleen gedateerd waren qua uiterlijk maar ook de woonbehoeften niet meer aan sloot op de huidige tijd, de duurzaamheid en techniek niet meer voldeden heeft de Woningbouwvereniging besloten om op deze plek nieuwe woningen te realiseren.

Blok 2 vanuit de Watermuntstraat - Watermunt Wormer
Duidelijke aansluiting bij de buurt

Voor de nieuw te ontwerpen blokken aan de Watermuntstraat is de huidige richting en lengte van de bestaande bouwblokken als voorbeeld genomen. Aangezien deze blokken onderdeel waren van in totaal 6 blokken lag het voor de hand dit over te nemen om de stedenbouwkundige eenheid te bewaren. De openbare ruimte en de straten krijgen in het nieuwe plan een kwalitatief hoogwaardige impuls die niet alleen impact op de bewoners heeft maar ook op buurt- en wijkniveau. Hoogwaardige materialen in combinatie met een fijn verblijfsgebied zorgen ervoor dat dit een plek wordt van de mensen uit de buurt. Een plek waar kinderen veilig kunnen spelen en buren elkaar kunnen ontmoeten.

In tegenstelling tot de gesloten plinten uit het oude plan biedt het nieuwe plan mooie appartementen op de begane grond die zelfs een tuintje aan de straat krijgen. Dit zorgt voor een vriendelijk aangezicht en verbeterd bovendien de sociale controle op straatniveau. Door ook in de plint woningen te maken krijgen de twee woonblokken maar liefst 14 woningen meer. In het hart van het gebouw bevindt zich de hoofdentree. Een verticaal glazen element waar het baksteen zich omheen vouwt. Een heldere entree die goed zichtbaar en uitnodigend is. Daarnaast deelt de entree de lange galerijgevel op in twee delen.

De gebouwen zijn met een duurzaam plaatmateriaal bekleedt en wat zorgt door zijn contrasterende kleur voor een vriendelijk aangezicht. Er is bijzondere aandacht besteed aan de detaillering van de galerijbeëindiging. In de betonplaten is ruimte voor aarde en groen voorzien waardoor de galerijen een groen uiterlijk krijgen. De westgevel van de gebouwen kenmerken zich eveneens als een combinatie van baksteen en het witte plaatmateriaal. Hier is niet de galerij het middel om het gebouw ritme te geven maar is het middel van witte ‘schuiven’ gebruikt om de gevels één te laten worden met de buurt en hiermee een mooie hechting te maken.

De twee nieuwe blokken die zijn gebouwd onderscheiden zich op subtiele wijze van elkaar doordat er vooral op kleur nuances is gevarieerd tussen de twee bouwblokken. Op deze manier krijgen de beide gebouwen toch een eigen identiteit zonder dat ze de samenhang met elkaar verliezen. De woongebouwen kunnen gezien worden als familie van elkaar die over gedeelde genen beschikken, herkenbaar zijn maar er toch nét even anders uitzien.

Gevel fragment blok 1 - Watermunt Wormer
Entree van blok 2 - Watermunt Wormer
Project info

Project

Watermunt

Locatie

Watermuntstraat Wormer

Opdrachtgever

Wormer Wonen

Aannemer

Bouwbedrijf Van der Gragt B.V.

Omvang

5200 m2

Programma

  • 74 sociale huurwoningen

Delen

Andere projecten

Stekeldijk

- Purmerend

woningbouw

Fulfilment Center Bol.com

- Waalwijk

distributiecentrum
+ bedrijfspand

John Deere

- Middenmeer

bedrijfspand

FKG – Architecten aan de Zaan, herstart als onderdeel van Studio S3

Met grote trots kondigen wij aan dat FKG Architecten, na een uitdagende periode en een faillissement, een nieuwe start maakt onder de paraplu van Studio S3. Deze herstart markeert een nieuw hoofdstuk voor het gerenommeerde architectenbureau, dat zijn nalatenschap en expertise in de architecturale wereld zal voortzetten met versterkte middelen en een vernieuwde visie.

Nieuwe mogelijkheden en versterkte expertise

Studio S3, bekend om zijn innovatieve benadering en creatieve ontwerpen, biedt FKG Architecten een solide basis en uitgebreide ondersteuning. Deze samenwerking stelt ons in staat om onze sterke punten te bundelen en onze klanten nog beter van dienst te zijn met innovatieve architectonische- en bouwkundige oplossingen.

“Deze integratie is een strategische stap vooruit voor beide bedrijven,” aldus Bart Pieters, oprichter en directeur van Studio S3. “FKG Architecten heeft een rijke geschiedenis en een sterke reputatie in de markt, en wij zijn verheugd om hun expertise toe te voegen aan ons portfolio. Samen zullen we nieuwe hoogten bereiken en blijven streven naar perfectie in elk project dat we ondernemen.”

Voortzetting van kwaliteit en innovatie

Onder de paraplu van Studio S3 zal FKG Architecten haar focus blijven leggen op kwaliteit, duurzaamheid en innovatieve ontwerpen. Bestaande klanten kunnen rekenen op de vertrouwde service en expertise die zij van FKG gewend zijn, nu versterkt door de middelen en creatieve input van Studio S3. Nieuwe klanten zullen profiteren van een breed scala aan diensten en een team van gepassioneerde professionals.

“We kijken uit naar de toekomst met optimisme en vastberadenheid,” zegt Peter Korse van FKG Architecten. “Dit partnerschap met Studio S3 biedt ons de kans om onze horizon te verbreden en onze klanten innovatieve en duurzame oplossingen te blijven bieden. We zijn klaar om elke uitdaging aan te gaan en ons stempel te drukken op de toekomst van de architectuur.”

Toekomstige plannen

De komende maanden zullen FKG Architecten en Studio S3 nauw samenwerken om de integratie soepel te laten verlopen en gezamenlijke projecten te initiëren die de kracht van beide architectenbureau’s weerspiegelen. Dit partnerschap biedt nieuwe groeimogelijkheden en de kans om toonaangevende projecten te realiseren die indruk maken

Contactinformatie

Voor meer informatie over deze ontwikkeling, of voor vragen over toekomstige projecten, kunt u contact opnemen met:

Bart Pieters | Architect-Directeur
info@fkg.nl | 06- 41 84 68 26