Impressie vanaf de Florastraat van de voorkant van de Watermunt

Watermunt

Gedeelde genen maar toch nét even anders.
Wormer / 2021 / Wonen

Woningbouwvereniging WormerWonen heeft met het nieuwe plan aan de Watermuntstraat weer een levendig straatbeeld gecreëerd. Er komen 74 sociale huurwoningen terug voor de 60 woningen die gesloopt worden. Doordat er geleefd wordt in de plint en het openbaar gebied een facelift krijgt wordt de sociale controle in dit gebied een stuk verbeterd.
Het begin van een grote stedelijke vernieuwing

Aan de Watermuntstraat in Wormer stonden voor heen twee woongebouwen welke in bezit zijn van woningbouwvereniging WormerWonen. De woongebouwen aan de Watermuntstraat maken onderdeel uit van een stedenbouwkundig geheel van zes woonblokken. Deze blokken zorgen door hun lengte en hoogte voor een belangrijke structurele betekenis in de buurt.

In de naastgelegen Wollegastraat en de Gele Lisstraat staan identiek ogende woonblokken. De typisch naoorlogse architectuur met bergingen en garages in de plint en appartementen op de verdiepingen is niet meer van deze tijd. Verder hebben de blokken strenge galerijen, gesloten plinten en sobere architectuur. Dit alles maakte dat deze gebouwen doorgaans niet geliefd waren bij de omwonenden. Omdat deze gebouwen niet alleen gedateerd waren qua uiterlijk maar ook de woonbehoeften niet meer aan sloot op de huidige tijd, de duurzaamheid en techniek niet meer voldeden heeft de Woningbouwvereniging besloten om op deze plek nieuwe woningen te realiseren.

Vogelvluchtimpressie van de voorkant vanaf de Florastraat
Duidelijke aansluiting bij de buurt

Voor de nieuw te ontwerpen blokken aan de Watermuntstraat is de huidige richting en lengte van de bestaande bouwblokken als voorbeeld genomen. Aangezien deze blokken onderdeel waren van in totaal 6 blokken lag het voor de hand dit over te nemen om de stedenbouwkundige eenheid te bewaren.

De openbare ruimte en de straten krijgen in het nieuwe plan een kwalitatief hoogwaardige impuls die niet alleen impact op de bewoners heeft maar ook op buurt- en wijkniveau.

Hoogwaardige materialen in combinatie met een fijn verblijfsgebied zorgen ervoor dat dit een plek wordt van de mensen uit de buurt. Een plek waar kinderen veilig kunnen spelen en buren elkaar kunnen ontmoeten.

In tegenstelling tot de gesloten plinten uit het oude plan biedt het nieuwe plan mooie appartementen op de begane grond die zelfs een tuintje aan de straat krijgen. Dit zorgt voor een vriendelijk aangezicht en verbeterd bovendien de sociale controle op straatniveau. Door ook in de plint woningen te maken krijgen de twee woonblokken maar liefst 14 woningen meer.

In het hart van het gebouw bevindt zich de hoofdentree. Een verticaal glazen element waar het baksteen zich omheen vouwt. Een heldere entree die goed zichtbaar en uitnodigend is. Daarnaast deelt de entree de lange galerijgevel op in twee delen.

De gebouwen zijn met een duurzaam plaatmateriaal bekleedt en wat zorgt door zijn contrasterende kleur voor een vriendelijk aangezicht. Er is bijzondere aandacht besteed aan de detaillering van de galerijbeëindiging. In de betonplaten is ruimte voor aarde en groen voorzien waardoor de galerijen een groen uiterlijk krijgen.

De westgevel van de gebouwen kenmerken zich eveneens als een combinatie van baksteen en het witte plaatmateriaal. Hier is niet de galerij het middel om het gebouw ritme te geven maar is het middel van witte ‘schuiven’ gebruikt om de gevels één te laten worden met de buurt en hiermee een mooie hechting te maken.

De twee nieuwe blokken die zijn gebouwd onderscheiden zich op subtiele wijze van elkaar doordat er vooral op kleur nuances is gevarieerd tussen de twee bouwblokken. Op deze manier krijgen de beide gebouwen toch een eigen identiteit zonder dat ze de samenhang met elkaar verliezen. De woongebouwen kunnen gezien worden als familie van elkaar die over gedeelde genen beschikken, herkenbaar zijn maar er toch nét even anders uitzien.

Project info

Project

Watermunt

Locatie

Watermuntstraat Wormer

Opdrachtgever

Wormer Wonen

Aannemer

Bouwbedrijf Van der Gragt B.V.

Omvang

5200 m2

Programma

  • 74 sociale huurwoningen

Delen

Andere projecten
Heiligeweg,
Krommenie
Distributiecentrum XXL,
Bristolroodstraat,
Zaandam