Stekeldijk

FKG architecten aan de zaan is door Van Wijnen gevraagd een plan te maken voor een braak liggend terrein aan de Stekeldijk te Purmerend. Er komen in totaal 102 appartementen in 3 bouwblokken in het koop- en huursegment.

Project gegevens

Opdrachtgever
Van Wijnen Projectontwikkeling Noord B.V.
Aannemer
Van Wijnen Projectontwikkeling Noord B.V.
Constructeur
Berkhout Tros Bouwadviseurs BV
Locatie
Purmerend

Programma

Het plan voor de Stekeldijk bestaat uit 3 appartement gebouwen, waarvan 1 met koopappartementen en 2 met huurappartementen. De 38 koopappartementen zitten in 1 gebouw en hebben een oppervlakte van ongeveer 50m2 bedoeld voor starters. De 64 huurappartement zijn verdeeld over de andere twee gebouwen en hebben een oppervlakte van ongeveer 80 m2. De koopappartementen worden allemaal kant en klaar opgeleverd met een keuken, sanitair en tegelwerk. Ook zijn de wanden en vloeren al afgewerkt. Verder hebben de woningen allemaal een buitenruimte in de vorm van een balkon of tuintje en een berging binnen in het woongebouw op de begane grond.

Architectuur

Voor alle gebouwen is hetzelfde metselwerk gebruikt als bindend element. Verder is er gekozen voor een aantal architectonische elementen die in alle gebouwen terug komen zoals de “rietsigaren” op de hoeken en de glazen balkonhekken. Op deze manier is een stijlvolle eenheid gecreëerd en voegt het complex frisheid en een zekere luxe toe aan de omgeving. Belangrijk uitgangspunt was dat alle appartementen optimaal georiënteerd zijn, voor maximaal wooncomfort is gekozen voor gevelopeningen van vloer tot plafond. Verder was het wenselijk om grote buitenruimtes te realiseren bij de appartementen.

Omgeving

Het plan is gesitueerd in de wijk Overwhere aan het spoor. De 3 woongebouwen liggen tussen het Leeghwaterpark en de sportvelden en dicht bij het treinstation. In het openbaar gebied wordt onderscheid gemaakt tussen het privé groen (direct om de gebouwen) en het openbaar groen (de resten van het terrein). Verder worden er genoeg parkeerplaatsen gerealiseerd voor de bewoners en eventuele bezoekers.