Impressie van plandeel het Eiland vanaf de Zaan

Brokking aan de Zaan

Wonen aan de Zaan
Wormerveer / 2023 / Wonen

Op de plek van het voormalige fabrieksterrein Brokking is een compleet nieuw woningbouwplan ontwikkeld. De in totaal 180 woningen zijn verdeeld over 4 plandelen met ieder een eigen thema van industrieel tot dorps maar altijd dicht bij de zaan. Het stedenbouwkundigplan is ontworpen vanuit de setting van de oude industrie, de Noorddijk en het water en dit zie je terug in het gerealiseerde complex.

Genieten van het buitenleven

Wormerveer ligt aan de westelijke oever van de Zaan, precies daar waar de beroeps- en pleziervaart elkaar ontmoeten. Brokking aan de Zaan kijkt vrij uit over de Schaalsmeerpolder aan de overkant. In de nabije omgeving bevinden zich de wateren De Poel, dat later over gaat in ’t Zwet en ten noordwesten van Wormerveer het Alkmaardermeer.

De Noorddijk in Wormerveer verbindt de reuring van het stadse met de rust van de vrije natuur. Een magische plek waar het eeuwige vakantiegevoel neerdaalt zodra de dijk in zicht komt. Hier, op de scheidslijn van stad en platteland, gaat de Zaan over van een primaire transportroute naar hoofdzakelijk pleziervaart. En dat plezier beleef je op en aan het water. Heerlijk op de steiger, mijmeren, uitkijkend over de verre horizon achter de openheid van de Schaalsmeerpolder.

Het stedenbouwkundigplan is ontworpen vanuit de setting van de oude industrie, de Noorddijk en het water. Daardoor is alleen het oorspronkelijke deel van de oude fabriek uit de jaren ’30 bewaard gebleven. Tijdens de vele ontwerpgesprekken van het projectteam komen al snel de metaforische namen van de Tuinen en het Arsenaal opborrelen. De oude Brokking fabriek ook wel ‘De Pijl’ genoemd is een kasteel en bij een kasteel zijn Tuinen en is een Arsenaal.’ Door die ogen is altijd ontworpen, dat is de basis van het plan, en de Noorddijk kronkelt daar mooi om heen.

In tegenstelling tot de woningen van Het Arsenaal en de Pijl staan de Tuinwoningen niet strak geordend. Deze grote kavels aan het water, met steigertjes krijgen echt een dorps karakter. Groen en aangenaam tussen de rietkragen. Het is de groene tegenhanger van het Arsenaal en De Pijl.

impressie van plandeel het Eiland doorkijk over het water
Het Arsenaal

De architectuur van het arsenaal wordt geënt op de robuuste Zaanse industriële architectuur. Alle woningen in het arsenaal liggen aan het water. Net als veel industriële complexen in Zaanstad. Natuurlijk bouwen we geen nieuwe grote fabrieksgebouwen in het arsenaal. Toch kan de aard van de architectuur van de woningen in het arsenaal wel gelinkt worden aan de industriële Zaanse architectuur.

In het architectonisch beeld is het familie van deze, op de Zaanse industrie geïnspireerde, woon(pak)huizen. De woning bestaat uit een robuust blokvormig bakstenen volume met de voor het Arsenaal herkenbare monumentale invloeden zoals de symmetrische opzet en ritmering van de gevels waarin horizontale en verticale bouwdelen zijn samengebracht tot een aansprekend beeld. Rijke ornamenten zoals hijsbalken, muurankers, gevelstenen en afdekbanden verwijzen naar het historisch Zaans verleden en maken het gebied tot een samenhangend geheel.

De Tuinen

De tuin is de groene tegenhanger van het arsenaal. De tuin wordt in eigentijds Zaanse stijl gebouwd, geïnspireerd op de Zaanse houten schuren. De woningen liggen op ruime kavels en grenzen voor een deel aan het water. Het zijn afwisselend twee onder een kap- en vrijstaande woningen. De vrijstaande woningen liggen rond de pleintjes in de hoeken en op de vier straathoeken van het plan. De twee onder een kap woningen liggen meer centraal in de tuin.

Verschillende formaten gebouwen naast elkaar zijn in de Zaanstreek heel normaal dat is ook doorgevoerd in de Pakhuizen en de Zaanse Schuurwoningen. Deze woningen zijn geënt op de originele Zaanse zwarte schuren. Er is gespeeld met kleurstellingen die zorgen voor speelsheid en ontspanning. Om eenheid te creëren laten we de bekende ‘rode luiken’ als details terugkomen bij iedere woning in De Tuinen.’

Project info

Project

Brokking

Locatie

Noorddijk Wormerveer

Opdrachtgever

Ontwikkel combinatie UBA Bouw B.V. +
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V.

Aannemer

UBA Bouw B.V.

Constructeur

Van Rossum

Programma

 • Eiland
  • 18 2 onder 1 kap woningen
  • 19 vrijstaande woningen
  • 5 sluiswoningen
 • Arsenaal
  • 20 2 onder 1 kap woningen
  • 50 rijwoningen
  • 5 sluiswoningen

Delen

Impressie van plandeel het Arsenaal vanaf de Zaan
Andere projecten