Impressie vanaf de Raadhuisweg

Raadhuisweg

Appartementengebouwen met een knipoog naar het verleden
Reeuwijk
/ woningbouw
/ 2023
Aan de Raadhuisweg in Reeuwijk zijn 3 appartementengebouwen in aanbouw, met in totaal 30 appartementen. De 5 kleine blokken met ieder 2 woningen maken plaats voor nieuwbouw, omdat zij om meerdere redenen niet meer voldoen aan de eisen van de woningbouwvereniging. De nieuwe appartementen vallen in de sociale – en middeldure huur en zijn daardoor zeer geschikt voor starters en senioren.
De bebouwing langs de Raadhuisweg is historisch gegroeid

De Raadhuisweg is in 1834 aangelegd als particuliere tolweg tussen Gouda en Bodegraven en loopt parallel aan de westzijde van de Breevaart. De weg is lange tijd de hoofdverkeersader in het dorp geweest en is verbonden met de snelweg A12. Tegenwoordig heeft de Randweg deze functie overgenomen en is het nu een gewone ‘dorpsweg’.

De bebouwing aan de Raadhuisweg is dan ook in de loop der tijd als een typische lintbebouwing gegroeid en wijkt af van de overige bebouwing van Reeuwijk. De nieuw te bouwen appartementengebouwen zijn een mooie toevoeging in de lintbebouwing van de Raadhuisweg en worden omringd door woningen aan de achterkant en het water van de Breevaart aan de voorkant. De woningen die gesloopt worden voor de nieuw te bouwen appartementengebouwen maakten vroeger onderdeel uit van een sociaal woningbouwcomplex. Dat woningbouwcomplex werd gerealiseerd in het eerste kwart van de twintigste eeuw en bestond uit 6 blokken waar er nu 5 van worden gesloopt. Omdat het eerste blok geen eigendom is van de Woningbouwvereniging Reeuwijk word deze niet mee genomen in de ontwikkeling. De 5 blokken met in totaal 10 woningen zij bijna 100 jaar oud en hebben een achterstand in onderhoud en voldoen niet meer aan de wooneisen van de huidige tijd. Daarom is heeft de woningbouwvereniging besloten de blokken te slopen en nieuwe woningen terug te bouwen.

Tekening van het bestaande en nieuwe profiel van de Raadhuisweg
Tekening van het bestaande en nieuwe profiel van de Raadhuisweg
Silhouet van het verleden
De nieuw te realiseren appartementengebouwen bestaan uit 2 gebouwdelen. Het voorste deel is kleinschalig en een verwijzing naar de oorspronkelijke woningblokjes met daarachter een groter blok met een modernere uitstraling en samen is het 1 appartementengebouw. De 3 gebouwen vormen een nieuwe reeks in het oorspronkelijke lint op de plek waar de oorspronkelijke blokjes gesloopt worden. Om toch variatie in de blokken te krijgen hebben wij met kleurnuances gewerkt. Dat zorg voor subtiele verschillen in het straatbeeld.
Vogelvluchtimpressie vanaf het water
Romantisch en modern

Het ontwerp bestaat uit een romantische ‘voorbouw’ en een moderne ‘achterbouw’. De voorbouw is kleinschalig en vormt een nadrukkelijke verwijzing naar de bestaande woningen aan de Raadhuisweg. Formaat, materiaal, kleurgebruik en detaillering vinden hun oorsprong in de huidige traditionele woningbouw uit het begin van de 20e eeuw. Oranje dakpannen, bruinrode bakstenen, wit lijstwerk, groene luiken en witte gootklossen hebben een directe link naar de Hollandse bouwtraditie.

De achterbouw vormt een contrast met de klassieke, meer expressieve voorbouw, door de sobere eigentijdse verschijning met een lichte en zachte kleurstelling en een eenvoudige detaillering. Hiermee ontstaat er in de achterbouw een rustig decor voor de historische voorhuizen die prominent aanwezig blijven.

Ondanks de sobere opzet zijn de dorpse inpassing en aansluiting op de context bij de achterbouw niet uit het oog verloren. De warme lichte baksteen sluit goed aan op de dorpse aardetinten in de omgeving. Verticale raamopeningen, dakkapellen en een natuurstenen plint geven het gebouw een plezierige en dorpse uitstraling met verwijzing naar klassieke verhoudingen.

De eigen identiteit van de bouwblokken komt tot uitdrukking in de naamaanduiding boven de hoofdentree. Elk blok wordt voorzien van een naam die verwijst naar één van de Reeuwijkse plassen zoals Vrijhoef, Vogelenzang en Ravensberg. Hiermee worden de gebouwen nog sterker verankerd in de omgeving.

Project info

Project

Raadhuisweg

Locatie

Raadhuisweg Reeuwijk

Opdarchtgever

Woningbouwvereniging Reeuwijk

Programma

  • 30 woningen
    • 24 sociale huur woningen
    • 6 middeldure huur woningen
  • Voor starters en senioren

Delen

Vogelvluchtimpressie vanuit het dorp

Andere projecten

Fulfilment Center Bol.com

- Waalwijk

distributiecentrum
+ bedrijfspand

Stad van de zon

- Heerhugowaard

woningbouw
+ zorg

Beschuitstoren

- Wormer

woningbouw
+ bedrijfsruimte

FKG – Architecten aan de Zaan, herstart als onderdeel van Studio S3

Met grote trots kondigen wij aan dat FKG Architecten, na een uitdagende periode en een faillissement, een nieuwe start maakt onder de paraplu van Studio S3. Deze herstart markeert een nieuw hoofdstuk voor het gerenommeerde architectenbureau, dat zijn nalatenschap en expertise in de architecturale wereld zal voortzetten met versterkte middelen en een vernieuwde visie.

Nieuwe mogelijkheden en versterkte expertise

Studio S3, bekend om zijn innovatieve benadering en creatieve ontwerpen, biedt FKG Architecten een solide basis en uitgebreide ondersteuning. Deze samenwerking stelt ons in staat om onze sterke punten te bundelen en onze klanten nog beter van dienst te zijn met innovatieve architectonische- en bouwkundige oplossingen.

“Deze integratie is een strategische stap vooruit voor beide bedrijven,” aldus Bart Pieters, oprichter en directeur van Studio S3. “FKG Architecten heeft een rijke geschiedenis en een sterke reputatie in de markt, en wij zijn verheugd om hun expertise toe te voegen aan ons portfolio. Samen zullen we nieuwe hoogten bereiken en blijven streven naar perfectie in elk project dat we ondernemen.”

Voortzetting van kwaliteit en innovatie

Onder de paraplu van Studio S3 zal FKG Architecten haar focus blijven leggen op kwaliteit, duurzaamheid en innovatieve ontwerpen. Bestaande klanten kunnen rekenen op de vertrouwde service en expertise die zij van FKG gewend zijn, nu versterkt door de middelen en creatieve input van Studio S3. Nieuwe klanten zullen profiteren van een breed scala aan diensten en een team van gepassioneerde professionals.

“We kijken uit naar de toekomst met optimisme en vastberadenheid,” zegt Peter Korse van FKG Architecten. “Dit partnerschap met Studio S3 biedt ons de kans om onze horizon te verbreden en onze klanten innovatieve en duurzame oplossingen te blijven bieden. We zijn klaar om elke uitdaging aan te gaan en ons stempel te drukken op de toekomst van de architectuur.”

Toekomstige plannen

De komende maanden zullen FKG Architecten en Studio S3 nauw samenwerken om de integratie soepel te laten verlopen en gezamenlijke projecten te initiëren die de kracht van beide architectenbureau’s weerspiegelen. Dit partnerschap biedt nieuwe groeimogelijkheden en de kans om toonaangevende projecten te realiseren die indruk maken

Contactinformatie

Voor meer informatie over deze ontwikkeling, of voor vragen over toekomstige projecten, kunt u contact opnemen met:

Bart Pieters | Architect-Directeur
info@fkg.nl | 06- 41 84 68 26