Foto van de entree 01 - Bibliotheek Krommenie

Bibliotheek

Een openbare functie gekoppeld heerlijk wonen op de “FKG rotonde” in Krommenie.
Krommenie / Wonen en openbare functie

Het ontwerp van de nieuwe bibliotheek in Krommenie werd bij dit project gecombineerd met de nieuwbouw van 32 luxe appartementen. De steil oplopende daklijn vormt de overgang tussen een kleinschalig en een grootschalig woongebied. Alle woningen hebben een parkeerplek onder het gebouw gekregen.

Verbinding

De bovenbouw van woningen maakt een karakteristiek onderdeel uit van het totale ontwerp. Het aantal bouwlagen loopt op van drie naar zeven in de richting van de aanwezige woongebouwen langs de Rosariumlaan van Krommenie. Op die manier is een verbinding ontstaan tussen de historische laagbouw en de nieuwbouwwijken aan de rand.

De woningen hebben langs de lange zijden en op de hoogste kop een gevelbekleding van rode baksteen gekregen. De gevel aan de zijde van het oude centrum is van glas. Omdat het aantal bouwlagen steeds toenam was het mogelijk de bovenste woningen te voorzien van een terras op het dak van de onderliggende lagere bouwlaag. De overige woningen hebben een ruim balkon. De woningen zijn ondergebracht in twee gebouwen die gescheiden worden door een glasstraat in het dak van de bibliotheek. Deze voorziet het midden van de bibliotheek van daglicht

Concept schets
Impressie schets concept
Foto vanaf de rotonde  - Bibliotheek Krommenie
Transparantie

De  bibliotheek zelf is rondom voorzien van een glaswand in een stalen framewerk. Daarbij moet je bedenken dat glas geen garantie geeft voor transparantie. Glas weerspiegelt immers de omgeving en dat belemmert het doorzicht. We hebben dat voorkomen door de glazen puien in een licht schuine stand te plaatsen.

De transparantie krijgt een extra dimensie doordat de kolommen waarop de woningen rusten volledig zichtbaar zijn in de bibliotheekzaal.

Project info

Project

Bibliotheek Krommenie

Locatie

Wormerveer

Opdarchtgever

Parteon

Aannemer

Bouwers Van Braam-Minnesma bv          

Constructeur

Dijkhuis

Programma

  • 32 woningen
  • Bibliotheek

Delen

onstsluiting van de woningen
Andere projecten