Impressie van gebouw de Kroon vanaf de Profinciale weg in Zaandam

De Kroon

De Kroon van Amsterdam aan de rand van het Zaanse Stadshart.
Zaandam
/ woningbouw
/ 2023
Op de plek van het voormalige BAM-terrein op de hoek van de Provincialeweg en de Mauritsstraat in Zaandam heeft FKG Architecten aan de Zaan 67 koopappartementen in 5 verschillende woongebouwen ontwikkeld in het complex genaamd “De Kroon”. Een project geïnspireerd op de historie van de Zaanse voedingsmiddelenindustrie door de opzet in vier ‘pakhuizen’ en een losse loods. De hoek van de Provincialeweg met de Mauritsstraat toont de reuring waar Zaanstad om bekend staat, achter de gebouwen heerst op een mooi vormgeven binnentuin de rust die ook op vele plekken in de gemeente is te vinden.  
Overtuinen

Het voormalige BAM terrein maakt onderdeel uit van plangebied Overtuinen. Het project Overtuinen zal een bijzonder woongebied toevoegen aan de bestaande woongebieden binnen Zaanstad, op korte afstand van het stadscentrum ruim en in het groen wonen. Het terrein ligt ten noorden van het centrum van Zaandam tussen de Provincialeweg en De Vaart.

Ook wordt in het gebied een integraal kindcentrum gebouwd met zowel basisonderwijs als opvang welke onderdak biedt aan 600 leerlingen uit Zaandam. Daarnaast komt er een gevarieerd en uitdagend speelveld naast “De Kroon”. De hoeveelheid bomen en struiken op en rond de binnentuinen en pleinen moeten de kracht van het oorspronkelijke Volkspark uit 1890, wat verderop ligt, versterken. Dit park is onlangs compleet gerenoveerd en voor een groot deel in de originele opzet teruggebracht wat voor vele inwoners van Zaanstad herinneringen van toen terugbrengt.

De naam ‘Overtuin’ is afgeleid van ‘aan de overkant van de sloot’ of ‘over de wegsloot’. De Zaanse kooplieden die ‘aan weg en Zaan’ woonden beschikten vroeger vaak over een ‘overtuin’. Deze werd aangelegd aan de andere zijde van de weg, onder meer om een vrij uitzicht zeker te stellen. In deze overtuinen bootste de Zaankanter graag de pracht en praal na van bijvoorbeeld de grote tuinen uit de tijd van Lodewijk-XIV. Dit was goed te zien aan de ‘bleekveldje’ in het midden van de tuinen in de vorm van een hart met in het centrum daarvan een marmeren beeld van een engel of een zonnewijzer.

wat zaandam groot gemaakt heeft

Voor het nieuwe ontwerp van De Kroon maken wij gebruik van de historie van de omgeving. Als één van de laatste projecten binnen centrumplan Inverdan wordt hiermee de transformatie van bedrijvigheid naar levendig woongebied gerealiseerd. De opzet in vier ‘pakhuizen’ en een losse loods herinnert aan wat Zaandam grootgemaakt heeft: de voedingsmiddelenindustrie. Denk aan de grootheden zoals Verkade, Duijvis en natuurlijk Albert Heijn. Het kenmerkende van de historische gebouwen van bijvoorbeeld Verkade zijn de karakteristieke bakstenen gevels. Dit alles resulteert in een plan met robuuste gebouwen en een meer gedetailleerde stadsvilla op de hoek met de Marga Klompéstraat. Het is ons gelukt om elke zijde van de gebouwen van een mooi aanblik te voorzien.

Het gebouw op het binnen gebied is geïnspireerd op het type ‘loods’. Voor dit gebouw is gedacht aan zachte materialisering. Dit woongebouw kent 3 bouwlagen met de kleinere appartementen vanaf 41m2 terwijl in de rest appartementen tot 80m2 te vinden zijn.

historie van de omgeving

Naar de Marga Klompéstraat nemen de woonfabrieken in hoogte af waardoor de bebouwing hier aansluit op de aansluitende woonwijk. Wat je terug ziet komen in dit project is de stoere architectuur gebaseerd op de fabriekspanden van Verkade die in de directe nabijheid voorkomen: hoofdzakelijk baksteen gebouwen afgedekt met een plat dak of een schuine kap, grote verticale gevelopeningen, terugkomende en industriële elementen zoals laaddeuren en hijsbalken. De appartementenblokken worden opgetrokken uit metselwerk met nuanceverschillen in kleur en steen per blok wat zorgt voor diversiteit zonder de eenheid te verliezen. Binnen het gebouw is geprobeerd, om door te werken met hout, de binnenkanten van de fabrieken en loodsen uit de historie van Zaanstad terug te laten komen.

Achter de gebouwen aan de Provincialeweg en de Mauritsstraat ligt een binnenterrein met parkeervoorziening. Bovenop het parkeerterrein komt een mooie daktuin met groenvoorziening waardoor de auto’s vanaf de gebouwen uit het zicht geplaatst worden.

Elk appartement beschikt over een eigen berging en buitenruimte. De appartementen op de verdiepingen zijn vanzelfsprekend voorzien van een balkon maar de woningen op de begane grond hebben de rijkdom van een eigen tuin. Wat kenmerkend is voor dit project is de grote hoeveelheid licht die de woningen binnenkomen door de gevelhoge raampartijen en glazen draai-/ kanteldeuren.

Project info

Project

De Kroon

Locatie

Provincialeweg Zaandam

Opdrachtgever

EN vastgoed advies / Zaanveste

Aannemer

Van der Gragt te Assendelft

Constructeur

Pelecon

Omvang

8430 m2 (BVO)

Programma

  • 67 woningen
  • Half verdiept Parkeren

Delen

Impressie van het industrieële blok in het binnengebied - FKG architecten

Andere projecten

Blekersduin

- Santpoort-zuid

woningbouw
+ bedrijfsruimte

Zorgwoningen Haarlem

- Haarlem

prijsvraag
+ woningbouw

Bouwcenter Floris

- Wormerveer

bedrijfspand
+ kantoor