Avond impressie concept vanaf de Zaan

Hellema

De foodindustrie aan de Zaan eren
Zaandam / 2019 / studie, wonen, werk, recreatie

De Zaanstreek staat bekend om de foodindustrie en specifiek de foodindustrie aan de Zaan waarbij in vroegere tijden de boten op en af voeren met producten die nog steeds tot de verbeelding spreken of nog steeds in de Zaanstreek worden vervaardigd: chocolade, rijst, noten, cacao of koekjes. Toen in 2017 verpakkingsbedrijf Hellema hun deuren sloot kregen diverse partijen, waaronder ook FKG architecten, de mogelijkheid om een ontwikkelplan te ontwerpen.

Unieke locatie aan de ader van de Zaanstreek

Verpakkingsbedrijf Hellema sloot eind 2017 de deuren, omdat het oer-Zaanse familiebedrijf aan de Oostzijde verder niet kon uitbreiden op deze locatie. De eigenaar besloot om het bedrijf uit de Zaanstreek weg te halen maar wilde met de unieke locatie wel iets bijzonders doen. De partijen die de mogelijkheid kregen om een idee uit te werken moesten iets toevoegen aan de Zaanstreek. Zo is FKG architecten aan de slag gegaan met de Zaan als leidraad, vanuit de historie van de Zaanstreek is deze ader door de gemeente een belangrijke doorvoerroute geweest voor voedingsstoffen. In het concept wat wij hebben bedacht is de combinatie tussen wonen, werken, recreëren en voeding samengekomen. In een kelderbak worden 150 parkeerplaatsen gerealiseerd die gecombineerd gebruikt zullen gaan worden, overdag overwegend voor de bezoekers van het complex en ‘ door de bewoners van de appartementen.
 
Op het maaiveld tref je een diversiteit aan mogelijkheden: diverse winkels gelieerd aan de voedingsindustrie, een royale foodmarkt zoals we die kennen uit het buitenland maar sinds kort ook in Amsterdam en Rotterdam met kleine stands waar je vers bereid eten kan kopen welke direct genuttigd kunnen worden of kunnen worden meegenomen naar huis, of het nabij gelegen recreatiegebied Jagersplas. Ook is op de begane grond een creatieve broedplaats gehuisvest waar creatieve bedrijven een ruimte kunnen huren voor hun werkzaamheden of exposities.

Zicht op de Zaan

Op de verdiepingen worden 102 appartementen in diverse formaten gerealiseerd welke vanzelfsprekend van alle gemakken voorzien zijn en zo duurzaam mogelijk uitgevoerd zijn wat helemaal past bij de hedendaagse bouwmanieren. Door het complex in drie losse gebouwen op te delen blijft het zicht vanuit de Oostzijde op de ader van de Zaanstreek, De Zaan, gehandhaafd.

Op de daken van het diverse panden zullen daktuinen met moestuintjes gerealiseerd worden, deze kunnen gebruikt worden door de bewoners maar ook door de bedrijven die gehuisvest zijn in dit complex. Het middelste gebouw zal op het dak voorzien worden van kassen waarbij bedrijven de mogelijkheid hebben om in de hoge kassen verticale landbouw toe te kunnen passen, de schaarste van grond in Nederland vraagt naar oplossingen als deze en FKG vind dat op een plek als dit binnen de Zaanstreek deze toepassingen goed tot zijn recht komt.

Creatieve broedplaats

Uiteindelijk heeft de eigenaar gekozen om in 2019 het pand van Hellema in te richten als een broedplaats creatieve ondernemers nadat het pand aan de overkant van de Zaan plaats moest maken voor woningen. Sindsdien is broedplaats De Hellema een culturele hotspot waarbij ateliers, studio’s en werkruimtes aan kunstenaars, ambachtslieden en creatieve bedrijven wordt verhuurd.

Project info

Project

Ontwikkeling terrein Hellema

Locatie

Oostzijde, Zaandam

Opdarchtgever

Familie van Aardenne

Omvang

3000 m2 bedrijvigheid
2000 m2 wonen

Programma

  • 102 woningen
  • 150 parkeerplaatsen
  • commerciële ruimtes
  • creatieve ruimtes
  • foodmarket

Delen

Impressie schets vanaf de Zaan - Hellema Zaandam
Impressie schets vanaf de buurt - Hellema Zaandam
Andere projecten