Het icoon vanaf het plein

Heiligeweg

Bijzonder silhouet aan de Heiligeweg Krommenie
Krommenie / 2013 / wonen, winkels en parkeergarage

FKG architecten werd benaderd om voor de oude brandschade locatie aan de Heiligeweg in Krommenie een plan te ontwikkelen voor winkels en woningbouw. Dat resulteerde uiteindelijk in een project wat bestaat uit twee bouwblokken met in totaal 54 appartementen. Ook zijn er op de begane grond een supermarkt van 2500 m2 en twee kleine winkelunits en onder de twee bouwblokken een parkeergarage met plek voor 180 auto’s.
Aan de straat

In de tweede helft van de vorige eeuw heeft de schaalvergroting van buurtfuncties binnen de dorpsgrenzen van Krommenie de ruimtelijke beleving van de openbare ruimte ernstig aangetast. In de modernistische tijd werden gebouwen ontwikkeld die vrij ‘in’ de ruimte stonden zonder een belemmering van de openbare ruimte te creëren. FKG architecten heeft in het ontwerp voor de brandschadelocatie aan de Heiligeweg een gebouw ontworpen dat weer ‘aan de straat’ staat.. Het totale gebouw en de gevelopeningen zijn vormgegeven, zowel in maat als in materiaal, vanuit het idee dat het gebruik van de openbare ruimte eromheen ondersteunt en begeleidt.

Door de gevraagde woningen gelijkmatig te verdelen over de locatie, komt de bouw nergens hoger dan drie lagen, gelijkwaardig aan de bebouwing aan de overzijde van de Eikenlaan. Deze relatief lage bebouwing zorgt ervoor dat de openbare ruimte overal voldoende zonlicht krijgt en gebouwen elkaar ook niet ‘in de schaduw zetten’.

Het Icoon

Ieder dorp en elke stad heeft markante gebouwen. Gebouwen die in de loop van de tijd opgenomen zijn in het collectieve geheugen van haar bewoners. Gebouwen die de weg wijzen, die bepaalde plekken een extra waarde geven en die een dorp van z’n identiteit voorzien. Voor de locatie van de voormalige Vredekerk heeft FKG zo’n ontwerp laten ontstaan waardoor de naam voor dit project: “Icoon” snel gevonden was.

Het Icoon heeft een bijzonder silhouet dat ontstaat door de speelslopende dakrand en de aangehangen balkonbakjes met speciaal plaatmateriaal. Voor het hoofdgebouw is gekozen voor lichte bakstenen omdat dit goed aansluit bij de gebouwen in de omgeving.

Voor het ontwerp van het tweede gebouw “De Fenix” heeft FKG architecten een gebouw ontworpen dat weer ‘aan de straat’ staat en gebruik maakt van een donkere roodbruine steen waardoor er een duidelijke scheiding tussen beide gebouwen ontstaat.

Deze beide gebouwen zijn ontworpen om op een eigentijdse wijze aan te sluiten op de dorpsstructuur: hun formaat is weliswaar grootschaliger dan de historische bebouwing aan de zuidkant van de Heiligeweg, maar ze sluiten daar wel degelijk op aan door de bewegelijke daklijn. Verder is het een ontwerp in lijn met de dorpsontwikkeling van de laatste 50 jaar aan de noordwestkant van de ontwikkellocatie.

silhouet van het icoon
Achterkant supermarkt aan de Heiligeweg Krommenie
Mooiste supermarkt van Nederland!

De Dekamarkt aan de Heiligeweg in Krommenie is tijdens het Supermarktvastgoedcongres van 2013 uitgeroepen tot ‘Mooiste supermarkt van Nederland’ De jury waardeert onder meer de materialisatie die het pand enerzijds uitstraling geeft en anderzijds het concept duurzaam maakt. Boven de winkel zijn op een speelse, verspringende wijze appartementen ontwikkeld. Bijzondere aandacht verdient de manier waarop FKG belevingswaarde toevoegt. Zo wordt door middel van raampartijen de transparantie verhoogd en wordt aan de lange zijgevels de verbinding met de omgeving gezocht door middel van historische beelden van Krommenie.

Project info

Project

Icoon en de Fenix

Locatie

Krommenie, Heiligeweg

Opdrachtgever

Dreef beheer BV

Aannemer

Bot bouwgroep

Constructeur
Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V.

Omvang

9300 m2

Programma

  • Supermarkt
  • 2 winkels
  • 54 appartementen
  • Parkeergarage

Fotograaf

Wietse Visser

Delen

Binnenplaats van het icoon aan de Heiligeweg Krommenie
Andere projecten
Eikelaan,
Krommenie
Bristolroodstraat,
Zaandam
Kantoor GZ OfficeXperience,
Zaandam