Het icoon vanaf het plein - Heiligeweg Krommenie

Heiligeweg

Bijzonder silhouet aan de Heiligeweg Krommenie
Krommenie
/ woningbouw
+ bedrijfsruimte
/ 2013
FKG architecten werd benaderd om voor de oude brandschade locatie aan de Heiligeweg in Krommenie een plan te ontwikkelen voor winkels en woningbouw. Dat resulteerde uiteindelijk in een project wat bestaat uit twee bouwblokken met in totaal 54 appartementen. Ook zijn er op de begane grond een supermarkt van 2500 m2 en twee kleine winkelunits en onder de twee bouwblokken een parkeergarage met plek voor 180 auto’s.
Aan de straat

In de tweede helft van de vorige eeuw heeft de schaalvergroting van buurtfuncties binnen de dorpsgrenzen van Krommenie de ruimtelijke beleving van de openbare ruimte ernstig aangetast. In de modernistische tijd werden gebouwen ontwikkeld die vrij ‘in’ de ruimte stonden zonder een belemmering van de openbare ruimte te creëren. FKG architecten heeft in het ontwerp voor de brandschadelocatie aan de Heiligeweg een gebouw ontworpen dat weer ‘aan de straat’ staat.. Het totale gebouw en de gevelopeningen zijn vormgegeven, zowel in maat als in materiaal, vanuit het idee dat het gebruik van de openbare ruimte eromheen ondersteunt en begeleidt.

Door de gevraagde woningen gelijkmatig te verdelen over de locatie, komt de bouw nergens hoger dan drie lagen, gelijkwaardig aan de bebouwing aan de overzijde van de Eikenlaan. Deze relatief lage bebouwing zorgt ervoor dat de openbare ruimte overal voldoende zonlicht krijgt en gebouwen elkaar ook niet ‘in de schaduw zetten’.

Het Icoon

Ieder dorp en elke stad heeft markante gebouwen. Gebouwen die in de loop van de tijd opgenomen zijn in het collectieve geheugen van haar bewoners. Gebouwen die de weg wijzen, die bepaalde plekken een extra waarde geven en die een dorp van z’n identiteit voorzien. Voor de locatie van de voormalige Vredekerk heeft FKG zo’n ontwerp laten ontstaan waardoor de naam voor dit project: “Icoon” snel gevonden was.

Het Icoon heeft een bijzonder silhouet dat ontstaat door de speelslopende dakrand en de aangehangen balkonbakjes met speciaal plaatmateriaal. Voor het hoofdgebouw is gekozen voor lichte bakstenen omdat dit goed aansluit bij de gebouwen in de omgeving.

Voor het ontwerp van het tweede gebouw “De Fenix” heeft FKG architecten een gebouw ontworpen dat weer ‘aan de straat’ staat en gebruik maakt van een donkere roodbruine steen waardoor er een duidelijke scheiding tussen beide gebouwen ontstaat.

Deze beide gebouwen zijn ontworpen om op een eigentijdse wijze aan te sluiten op de dorpsstructuur: hun formaat is weliswaar grootschaliger dan de historische bebouwing aan de zuidkant van de Heiligeweg, maar ze sluiten daar wel degelijk op aan door de bewegelijke daklijn. Verder is het een ontwerp in lijn met de dorpsontwikkeling van de laatste 50 jaar aan de noordwestkant van de ontwikkellocatie.

silhouet van het icoon - Heiligeweg Krommenie
Achterkant supermarkt en appartementen - Heiligeweg Krommenie
Mooiste supermarkt van Nederland!

De Dekamarkt aan de Heiligeweg in Krommenie is tijdens het Supermarktvastgoedcongres van 2013 uitgeroepen tot ‘Mooiste supermarkt van Nederland’ De jury waardeert onder meer de materialisatie die het pand enerzijds uitstraling geeft en anderzijds het concept duurzaam maakt. Boven de winkel zijn op een speelse, verspringende wijze appartementen ontwikkeld. Bijzondere aandacht verdient de manier waarop FKG belevingswaarde toevoegt. Zo wordt door middel van raampartijen de transparantie verhoogd en wordt aan de lange zijgevels de verbinding met de omgeving gezocht door middel van historische beelden van Krommenie.

Project info

Project

Icoon en de Fenix

Locatie

Krommenie, Heiligeweg

Opdrachtgever

Dreef beheer BV

Aannemer

Bot bouwgroep

Constructeur
Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V.

Omvang

9300 m2

Programma

  • Supermarkt
  • 2 winkels
  • 54 appartementen
  • Parkeergarage

Fotograaf

Wietse Visser

Delen

Binnenplaats van het icoon - Heiligeweg Krommenie

Andere projecten

De Kroon

- Zaandam

woningbouw

Paltrok

- Zaandam

woningbouw
+ bedrijfsruimte

Eikelaan

- Krommenie

woningbouw

FKG – Architecten aan de Zaan, herstart als onderdeel van Studio S3

Met grote trots kondigen wij aan dat FKG Architecten, na een uitdagende periode en een faillissement, een nieuwe start maakt onder de paraplu van Studio S3. Deze herstart markeert een nieuw hoofdstuk voor het gerenommeerde architectenbureau, dat zijn nalatenschap en expertise in de architecturale wereld zal voortzetten met versterkte middelen en een vernieuwde visie.

Nieuwe mogelijkheden en versterkte expertise

Studio S3, bekend om zijn innovatieve benadering en creatieve ontwerpen, biedt FKG Architecten een solide basis en uitgebreide ondersteuning. Deze samenwerking stelt ons in staat om onze sterke punten te bundelen en onze klanten nog beter van dienst te zijn met innovatieve architectonische- en bouwkundige oplossingen.

“Deze integratie is een strategische stap vooruit voor beide bedrijven,” aldus Bart Pieters, oprichter en directeur van Studio S3. “FKG Architecten heeft een rijke geschiedenis en een sterke reputatie in de markt, en wij zijn verheugd om hun expertise toe te voegen aan ons portfolio. Samen zullen we nieuwe hoogten bereiken en blijven streven naar perfectie in elk project dat we ondernemen.”

Voortzetting van kwaliteit en innovatie

Onder de paraplu van Studio S3 zal FKG Architecten haar focus blijven leggen op kwaliteit, duurzaamheid en innovatieve ontwerpen. Bestaande klanten kunnen rekenen op de vertrouwde service en expertise die zij van FKG gewend zijn, nu versterkt door de middelen en creatieve input van Studio S3. Nieuwe klanten zullen profiteren van een breed scala aan diensten en een team van gepassioneerde professionals.

“We kijken uit naar de toekomst met optimisme en vastberadenheid,” zegt Peter Korse van FKG Architecten. “Dit partnerschap met Studio S3 biedt ons de kans om onze horizon te verbreden en onze klanten innovatieve en duurzame oplossingen te blijven bieden. We zijn klaar om elke uitdaging aan te gaan en ons stempel te drukken op de toekomst van de architectuur.”

Toekomstige plannen

De komende maanden zullen FKG Architecten en Studio S3 nauw samenwerken om de integratie soepel te laten verlopen en gezamenlijke projecten te initiëren die de kracht van beide architectenbureau’s weerspiegelen. Dit partnerschap biedt nieuwe groeimogelijkheden en de kans om toonaangevende projecten te realiseren die indruk maken

Contactinformatie

Voor meer informatie over deze ontwikkeling, of voor vragen over toekomstige projecten, kunt u contact opnemen met:

Bart Pieters | Architect-Directeur
info@fkg.nl | 06- 41 84 68 26