Entree van het nieuwe gebouw - Bristolroodstraat Zaandam

Bristolroodstraat

Een nieuw thuis voor nieuwe bewoners die zorg nodig hebben.
Zaandam
/ woningbouw
+ zorg
/ 2016
De bewoners van Odion-woonlocaties De Wieken in Oostzaan en Skepehoeck in Zaandam waren duidelijk toe aan een nieuw thuis. En daarom heeft FKG architecten in opdracht van Stichting Odion aan de Bristolroodstraat een vervangend zorgcomplex ontwikkeld. Het woongebouw bevat 35 appartementen, verdeeld over drie woonlagen, en biedt plek aan volwassenen met een verstandelijke beperking.
Licht, open en transparant

Het vervangende wooncomplex van Odion is gebouwd op een nieuwe locatie en staat op de plek waar voorheen Humanitas en Gezinsvervangend Tehuis Palet waren gehuisvest. Deze locatie is onderdeel van de stedenbouwkundige ontwikkeling van stadskwartier Kleurenbuurt van Gemeente Zaanstad.

De Kleurenbuurt is een fijne woonbuurt, dichtbij het centrum van Zaandam en met veel voorzieningen, zoals het zwembad, de sporthal en een grote Albert Heijn. Mensen wonen er in het groen, vlakbij het water de Gouw en de Weer. Ook het Darwinpark ligt op loopafstand. De buurt heeft dan ook veel potentie. Er liggen kansen om de buurt met enkele ingrepen te verbeteren met voorzieningen en levendigheid die horen bij een stedelijke wijk.

Het nieuwe woongebouw is optisch herkenbaar als drie zelfstandige onderdelen, zoals de wens was in het bestemmingsplan. Wij hebben om functionele reden de ruimte tussen de twee woongebouwen van het zorgcomplex toegevoegd aan het ontwerp om op deze manier een gezamenlijke entree met trappenhuis te realiseren. Door het gebruik van veel glas is de ruimte open en transparant.

Het was de opdracht van FKG architecten om het ontwerp zo duurzaam mogelijk te ontwikkelen, zodat de appartementen passen in de doelstelling voor de Kleurenbuurt. De gemeente wil namelijk dat de 1200 nieuwe woningen in de Kleurenbuurt minder belastend zijn voor het milieu dan de huidige 700 woningen. Om deze reden heeft FKG in het gebouw automatische zonwering en zonnepanelen op het dak aangebracht.

Rust, regelmaat en ruimte

In het ontwerp is op alle mogelijke manieren rekening gehouden met de behoeften van de bewoners van dit pand. Zo hebben zij voornamelijk behoefte aan rust, regelmaat en ruimte. Het is belangrijk dat bewoners 24 uur per dag veiligheid ervaren maar niet het gevoel hebben dat zij opgesloten zitten. Daarom is het huis een ruim gebouw geworden, waarbij er grote interactie is tussen de woonvertrekken en de algemene ruimtes is.

Elke bewoner heeft een eigen woning met volledige privacy en voorzien van een keukenblok en een bergruimte voor wasmachine en droger. Ook heeft elke woning een eigen buitenruimte in de vorm van een tuintje of een balkon. Voor een praatje of gezelschap kunnen de bewoners terecht in de gemeenschappelijke huiskamer van het gebouw. Daarnaast bevat het gebouw twee keukens waar de kok en de gastvrouw zorgen voor een gezonde maaltijd voor de bewoners, een grote gezamenlijke tuin en een fietsenberging.

Project info

Project

35 Zorgappartementen

Locatie

Bristolroodstraat Zaandam

Opdarchtgever

Stichting Odion

Aannemer

Van Rhijn Bouw BV.

Constructeur

Constructiebureau Tentij bv

Programma

  • 35 appartementen
  • 3 huiskamers
  • slaapwacht
  • kantoor
  • gemeenschappelijke berging

Fotograaf

Wietse Visser

Delen

Andere projecten

Heiligeweg

- Krommenie

woningbouw
+ bedrijfsruimte

Booncomplex

- Wormerveer

restauratie
+ kantoor

Priocompex

- Uitgeest

woningbouw

FKG – Architecten aan de Zaan, herstart als onderdeel van Studio S3

Met grote trots kondigen wij aan dat FKG Architecten, na een uitdagende periode en een faillissement, een nieuwe start maakt onder de paraplu van Studio S3. Deze herstart markeert een nieuw hoofdstuk voor het gerenommeerde architectenbureau, dat zijn nalatenschap en expertise in de architecturale wereld zal voortzetten met versterkte middelen en een vernieuwde visie.

Nieuwe mogelijkheden en versterkte expertise

Studio S3, bekend om zijn innovatieve benadering en creatieve ontwerpen, biedt FKG Architecten een solide basis en uitgebreide ondersteuning. Deze samenwerking stelt ons in staat om onze sterke punten te bundelen en onze klanten nog beter van dienst te zijn met innovatieve architectonische- en bouwkundige oplossingen.

“Deze integratie is een strategische stap vooruit voor beide bedrijven,” aldus Bart Pieters, oprichter en directeur van Studio S3. “FKG Architecten heeft een rijke geschiedenis en een sterke reputatie in de markt, en wij zijn verheugd om hun expertise toe te voegen aan ons portfolio. Samen zullen we nieuwe hoogten bereiken en blijven streven naar perfectie in elk project dat we ondernemen.”

Voortzetting van kwaliteit en innovatie

Onder de paraplu van Studio S3 zal FKG Architecten haar focus blijven leggen op kwaliteit, duurzaamheid en innovatieve ontwerpen. Bestaande klanten kunnen rekenen op de vertrouwde service en expertise die zij van FKG gewend zijn, nu versterkt door de middelen en creatieve input van Studio S3. Nieuwe klanten zullen profiteren van een breed scala aan diensten en een team van gepassioneerde professionals.

“We kijken uit naar de toekomst met optimisme en vastberadenheid,” zegt Peter Korse van FKG Architecten. “Dit partnerschap met Studio S3 biedt ons de kans om onze horizon te verbreden en onze klanten innovatieve en duurzame oplossingen te blijven bieden. We zijn klaar om elke uitdaging aan te gaan en ons stempel te drukken op de toekomst van de architectuur.”

Toekomstige plannen

De komende maanden zullen FKG Architecten en Studio S3 nauw samenwerken om de integratie soepel te laten verlopen en gezamenlijke projecten te initiëren die de kracht van beide architectenbureau’s weerspiegelen. Dit partnerschap biedt nieuwe groeimogelijkheden en de kans om toonaangevende projecten te realiseren die indruk maken

Contactinformatie

Voor meer informatie over deze ontwikkeling, of voor vragen over toekomstige projecten, kunt u contact opnemen met:

Bart Pieters | Architect-Directeur
info@fkg.nl | 06- 41 84 68 26