Entree van het nieuwe gebouw

Bristolroodstraat

Een nieuw thuis voor nieuwe bewoners die zorg nodig hebben.
Zaandam / 2016 / Zorg

De bewoners van Odion-woonlocaties De Wieken in Oostzaan en Skepehoeck in Zaandam waren duidelijk toe aan een nieuw thuis. En daarom heeft FKG architecten in opdracht van Stichting Odion aan de Bristolroodstraat een vervangend zorgcomplex ontwikkeld. Het woongebouw bevat 35 appartementen, verdeeld over drie woonlagen, en biedt plek aan volwassenen met een verstandelijke beperking.
Licht, open en transparant

Het vervangende wooncomplex van Odion is gebouwd op een nieuwe locatie en staat op de plek waar voorheen Humanitas en Gezinsvervangend Tehuis Palet waren gehuisvest. Deze locatie is onderdeel van de stedenbouwkundige ontwikkeling van stadskwartier Kleurenbuurt van Gemeente Zaanstad.

De Kleurenbuurt is een fijne woonbuurt, dichtbij het centrum van Zaandam en met veel voorzieningen, zoals het zwembad, de sporthal en een grote Albert Heijn. Mensen wonen er in het groen, vlakbij het water de Gouw en de Weer. Ook het Darwinpark ligt op loopafstand. De buurt heeft dan ook veel potentie. Er liggen kansen om de buurt met enkele ingrepen te verbeteren met voorzieningen en levendigheid die horen bij een stedelijke wijk.

Het nieuwe woongebouw is optisch herkenbaar als drie zelfstandige onderdelen, zoals de wens was in het bestemmingsplan. Wij hebben om functionele reden de ruimte tussen de twee woongebouwen van het zorgcomplex toegevoegd aan het ontwerp om op deze manier een gezamenlijke entree met trappenhuis te realiseren. Door het gebruik van veel glas is de ruimte open en transparant.

Het was de opdracht van FKG architecten om het ontwerp zo duurzaam mogelijk te ontwikkelen, zodat de appartementen passen in de doelstelling voor de Kleurenbuurt. De gemeente wil namelijk dat de 1200 nieuwe woningen in de Kleurenbuurt minder belastend zijn voor het milieu dan de huidige 700 woningen. Om deze reden heeft FKG in het gebouw automatische zonwering en zonnepanelen op het dak aangebracht.

Rust, regelmaat en ruimte

In het ontwerp is op alle mogelijke manieren rekening gehouden met de behoeften van de bewoners van dit pand. Zo hebben zij voornamelijk behoefte aan rust, regelmaat en ruimte. Het is belangrijk dat bewoners 24 uur per dag veiligheid ervaren maar niet het gevoel hebben dat zij opgesloten zitten. Daarom is het huis een ruim gebouw geworden, waarbij er grote interactie is tussen de woonvertrekken en de algemene ruimtes is.

Elke bewoner heeft een eigen woning met volledige privacy en voorzien van een keukenblok en een bergruimte voor wasmachine en droger. Ook heeft elke woning een eigen buitenruimte in de vorm van een tuintje of een balkon. Voor een praatje of gezelschap kunnen de bewoners terecht in de gemeenschappelijke huiskamer van het gebouw. Daarnaast bevat het gebouw twee keukens waar de kok en de gastvrouw zorgen voor een gezonde maaltijd voor de bewoners, een grote gezamenlijke tuin en een fietsenberging.

Project info

Project

35 Zorgappartementen

Locatie

Bristolroodstraat Zaandam

Opdarchtgever

Stichting Odion

Aannemer

Van Rhijn Bouw BV.

Constructeur

Constructiebureau Tentij bv

Programma

  • 35 appartementen
  • 3 huiskamers
  • slaapwacht
  • kantoor
  • gemeenschappelijke berging

Fotograaf

Wietse Visser

Delen

Andere projecten
Kwadijkerpark,
Purmerend
Raadhuisweg,
Reeuwijk
Distributiecentrum XXL,