Bristolroodstraat

In opdracht van Stichting Odion heeft FKG architecten aan de zaan een nieuw woongebouw ontworpen met 35 appartementen voor bewoners met een verstandelijke beperking. Het complex word gebouwd aan de Bristolroodstraat in Zaandam en is de vervanging voor de huidige bewoners van Odion-woonlocaties De Wieken in Oostzaan en Skepehoeck in Zaandam.

Project gegevens

Opdrachtgever
Stichting Odion
Aannemer
Van Rhijn Bouw BV.
Constructeur
Constructiebureau Tentij bv
Locatie
Zaandam

Het ontwerp aan de Bristolroodstraat

De wens van Odion en FKG architecten was om een gebouw neer te zetten met een frisse uitstraling die goed in de omgeving past met gebruik van duurzame materialen. Op de locatie waren 2 bouwvolumes toegestaan met een maximale bouw hoogte van 12 meter. Door het gebouw niet de maximale bouwhoogte te maken en de positie van het gebouw te verplaatsen naar de rooilijn sluit het goed aan bij de bestaande bouwblokken van de Bristolroodstraat en De Weer. De ruimte tussen de twee bouwblokken is transparant met een terug liggende glazen gevel om zo de beide bouwblokken er goed uit te laten komen wat overeenkomstig is met de uitgangspunten van het bestemmingsplan.

Programma

Al vanaf het moment dat het project in de ontwerp fase zat zijn de plannen met enige regelmaat getoetst aan de wensen en de behoefte van cliƫnten en de medewerkers. Dit was belangrijk om te zorgen dat de plannen van de architect en de opdrachtgever goed op elkaar aansluiten en ook met het oog voor toekomstbestendigheid van het complex.
Het programma in hoofdlijnen:

  • 35 (2-kamer) appartementen met een gebruiksoppervlakte (GBO) van ruim 50m2 en met individuele voorzieningen waaronder een eigen badkamer, berging en toilet.
  • Individuele buitenruimten in de vorm van een balkon of terras
  • Ondersteunende functies waaronder gemeenschappelijke huiskamer met keuken, slaapwacht en kantoorruimte personeel.
  • Gemeenschappelijke buitenruimten waaronder gebruik van de omliggende tuinen
  • Gemeenschappelijke fietsenberging voor de bewoners en het personeel