Bouwcenter Floris

Krachtig gebouw, krachtig ontwerp voor een krachtig bedrijf.
Wormerveer
/ Bedrijfspand
Het ontwerp betreft de nieuwbouw van een bedrijfshal met kantoorruimte voor Bouw Center Floris in Wormer. De vormgeving van het gebouw is afgestemd op een zo efficiënt mogelijke bedrijfsvoering waarbij het afhalen en leveren van bouwmaterialen zo eenvoudig en snel mogelijk kan plaatsvinden. Voor het overdekt kunnen laden en lossen buiten het gebouw is een enorme luifel ontworpen die onderdeel uitmaakt van de architectuur. Het geheel levert een krachtig gebouw op, passend bij de dynamische en met de bouw samenhangende bedrijfsvoering.
Geschiedenis

De start van de Floris bedrijven was rond 1917. Vanaf 1946 zijn de bedrijven op het huidige adres aan de Knollendammerstraat / Veerdijk in Wormer gevestigd. De eerste overwegingen tot verhuizen ontstonden eind 2003. Floris, Gemeente Wormerland en Gemeente Zaanstad hadden aanvankelijk plannen om op een deel van het Floristerrein een milieustraat te vestigen. Toen oktober 2003 bekend werd dat de milieustraat op deze plek niet door zou kunnen gaan, werden in november 2003 samen met FKG architecten aan de zaan de eerste schetsen gemaakt van een woningbouwplan op het Floristerrein en aan de gemeente Wormerland gepresenteerd. Alle betrokken partijen waren meteen enthousiast en met grote voortvarendheid zijn de eerste schetsen omgezet in een definitief project: “De Poort van Wormer”.

Woningbouw op het gehele Floris-terrein betekende echter wel dat Floris naar een andere vestigingsplek moest uitkijken. In 2004 zijn op het Noorderveld in Wormerveer aan de Vlasblomweg en aan de Rosbayerweg twee bedrijfsterreinen gekocht. Aan de Rosbayerweg staan de werkplaats en de bedrijfspanden van Floris Infra. Aan de Vlasblomweg vind je de bedrijfspanden en kantoren van BouwCenter Floris.

Overzichts foto van de achterkant - Floris Wormerveer
Architectuur
Het ontwerp voor de nieuwbouw van BouwCenter Floris is op zijn zachtst gezegd niet alledaags. De benodigde ruimte zou, zo lijkt het, net zo goed als een eenvoudige rechthoekige “doos” vormgegeven kunnen worden. Dat is niet gebeurd. Gevels zijn bijzonder gevormd en zelfs “hellend” uitgewerkt en het dak heeft een gebogen vorm. De sfeer van het interieur wordt grotendeels bepaald door het vriendelijke houten uiterlijk van de onder het dak gelegen spanten. Het ronde dak overkoepelt met uitzondering van de buitenopslag alle benodigde functies. De showroom, het kantoor, het magazijn en alle andere bedrijfsonderdelen horen daardoor echt bij elkaar.
Project info

Project

Nieuwbouw bouwcenter Floris

Locatie

Wormerveer

Opdarchtgever

Bouwcenter Floris

Aannemer

Van Braam-Minnesma

Constructeur

Dijkhuis

Delen

Foto van de metalen beplating van de gevel - Floris Wormerveer
Andere projecten