Overzichtsfoto van de koopwoningen - Eikelaan Krommenie

Eikelaan

De ogen aan de laan
Krommenie
/ woningbouw
/ 2017

FKG architecten heeft voor Parteon het ontwerp mogen maken voor 32 nieuwbouwwoningen aan de Eikelaan in Krommenie. In het project “Aan de Laan” zijn 16 sociale huurwoningen en 16 koopwoningen gerealiseerd.

Bijzondere ligging in Krommenie

De woningen aan het eind van de historische Eikelaan hebben een bijzondere ligging met diepe tuinen aan het water en het groen van het Agathepark of de algemene begraafplaats. De oude huurwoningen die op deze locatie stonden dateerde van 1923 maar zijn door Parteon vanwege de slechte bouwkundige staat en ernstige funderingsproblemen gesloopt. Na onderzoek bleek dat sloop en nieuwbouw de beste oplossing was om kwalitatief duurzame goede woningen te realiseren die weer jaren mee kunnen, hierbij mocht FKG zijn creatieve ideeën delen en uiteindelijk is gekozen door de opdrachtgever om dit idee te realiseren. Met de komst van deze nieuwbouwwoningen heeft de Noorderhoofdbuurt een metamorfose doorgemaakt. De verouderde arbeiderswoningen hebben plaats gemaakt voor moderne eengezinswoningen. De nieuwe woningen passen goed bij het gezellige karakter van de buurt. Een plek waar je je heerlijk thuis voelt.

Schuilplaatsen

Tijdens de ontwikkeling van dit project kwamen wij tot de conclusie dat in een tuin van een voormalige huurwoning twee kleine privé-schuilplaatsen waren gebouwd. Na onderzoek is gebleken dat in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog deze door particulieren gerealiseerd waren om hun gezin te beschermen bij een luchtaanval. In overleg met de gemeente Zaanstad is besloten deze bijzondere privé-schuilplaatsen te behouden. Parteon heeft de schuilplaatsen gerestaureerd en samen met FKG is er een plaats gevonden in het project waardoor deze schuilplaatsen voor iedereen zichtbaar zijn aan de kop van de parkeerkoffer.

Historische foto - Eikelaan Krommenie

Het linker blok op de historische foto met opvallende gevelopeningen, vormde destijds de inspiratie voor de ‘ogen aan de laan’. Door de bijzondere ligging van de nieuwe blokken, zijn de zijgevels (kopgevels) prominent zichtbaar.

Overzichtsfoto van de huurwoningen - Eikelaan Krommenie
Voorgevel van de huurwoningen - Eikelaan Krommenie
De grote ramen vormen de ogen

In Krommenie vormen deze individuele en geschakelde woonhuizen uitgevoerd in rood en bruine tinten het decor van de historische Eikenlaan. De kleine blokjes rijwoningen zijn samenhangend vormgegeven door de eenheid in materiaal, detail en kleur. Voor wat sprankeling in de gevels zijn er diverse accenten in de blokken toegevoegd. Deze subtiele verschillen zorgen dat de woningen en blokken in de eenheid ook een individueel karakter hebben. Om goed zicht te behouden op de Eikelaan die als entree en uitgang van het dorp fungeert is gekozen om de woningen te voorzien van twee grote raamvensters op de hoeken van de blokken: de ogen aan de laan. In de basisuitvoering zijn de woningen 117 m2 of 127 m2, met drie slaapkamers en een vrij indeelbare zolderruimte. De nieuwe woningen zijn helemaal van deze tijd; energiezuinig door toepassing van zonnepanelen en vloerverwarming.

De architectuur is eigentijds. De mooie materialen zijn ‘gedekt’ van kleur en sluiten aan op het materiaal- en kleurgebruik in de omgeving. De nieuwbouw past hierdoor naadloos in het dorp zonder direct historiserend van karakter te zijn.

Er zijn verschillende typen woningen: een tussen-, hoek- of dwarskapwoning. Door het gebruik van het bouwmateriaal, de stijl en uitstraling, sluiten de nieuwe woningen goed aan bij de omgeving. De keuken is gelegen aan de straatkant. De ruime woonkamer heeft een mooi uitzicht op de tuin. Door de lichtinval is de woonkamer heerlijk licht. De woningen zijn voorzien van een comfortabele en energiezuinige vloerverwarming en via de dubbele deuren loop je zo de tuin in. Via de overloop zijn de drie slaapkamers en de badkamer op de 1e verdieping te bereiken. De vaste trap naar boven geeft toegang tot de zolderverdieping. De woning is voorzien van drie of vijf zonnepanelen waarmee enorm op de energiekosten wordt bespaard en deze woningen helemaal passen bij de doelstellingen van Parteon en deze tijd.

Project info

Project

Aan de laan

Locatie

Eikelaan, Krommenie

Opdarchtgever

Parteon Project ontwikkeling

Aannemer

Bouwbedrijf Van der Gragt

Constructeur

Constructiebureau Tentij B.V.

Omvang

3200 m2

Programma

  • 32 Woningen
    • 16 Koopwoningen
    • 16 Huurwoningen

Delen

Andere projecten

De werf

- Monnickendam

woningbouw
+ bedrijfsruimte

Project Setup

- zaandam

Utiliteitsbouw
+ Woningbouw

Waterrijk Oosthuizen

- Oosthuizen

woningbouw

FKG – Architecten aan de Zaan, herstart als onderdeel van Studio S3

Met grote trots kondigen wij aan dat FKG Architecten, na een uitdagende periode en een faillissement, een nieuwe start maakt onder de paraplu van Studio S3. Deze herstart markeert een nieuw hoofdstuk voor het gerenommeerde architectenbureau, dat zijn nalatenschap en expertise in de architecturale wereld zal voortzetten met versterkte middelen en een vernieuwde visie.

Nieuwe mogelijkheden en versterkte expertise

Studio S3, bekend om zijn innovatieve benadering en creatieve ontwerpen, biedt FKG Architecten een solide basis en uitgebreide ondersteuning. Deze samenwerking stelt ons in staat om onze sterke punten te bundelen en onze klanten nog beter van dienst te zijn met innovatieve architectonische- en bouwkundige oplossingen.

“Deze integratie is een strategische stap vooruit voor beide bedrijven,” aldus Bart Pieters, oprichter en directeur van Studio S3. “FKG Architecten heeft een rijke geschiedenis en een sterke reputatie in de markt, en wij zijn verheugd om hun expertise toe te voegen aan ons portfolio. Samen zullen we nieuwe hoogten bereiken en blijven streven naar perfectie in elk project dat we ondernemen.”

Voortzetting van kwaliteit en innovatie

Onder de paraplu van Studio S3 zal FKG Architecten haar focus blijven leggen op kwaliteit, duurzaamheid en innovatieve ontwerpen. Bestaande klanten kunnen rekenen op de vertrouwde service en expertise die zij van FKG gewend zijn, nu versterkt door de middelen en creatieve input van Studio S3. Nieuwe klanten zullen profiteren van een breed scala aan diensten en een team van gepassioneerde professionals.

“We kijken uit naar de toekomst met optimisme en vastberadenheid,” zegt Peter Korse van FKG Architecten. “Dit partnerschap met Studio S3 biedt ons de kans om onze horizon te verbreden en onze klanten innovatieve en duurzame oplossingen te blijven bieden. We zijn klaar om elke uitdaging aan te gaan en ons stempel te drukken op de toekomst van de architectuur.”

Toekomstige plannen

De komende maanden zullen FKG Architecten en Studio S3 nauw samenwerken om de integratie soepel te laten verlopen en gezamenlijke projecten te initiëren die de kracht van beide architectenbureau’s weerspiegelen. Dit partnerschap biedt nieuwe groeimogelijkheden en de kans om toonaangevende projecten te realiseren die indruk maken

Contactinformatie

Voor meer informatie over deze ontwikkeling, of voor vragen over toekomstige projecten, kunt u contact opnemen met:

Bart Pieters | Architect-Directeur
info@fkg.nl | 06- 41 84 68 26