impressie vanuit het openbaar gebied

Distributiecentrum XXL

Diverse configuraties mogelijk met flexibele inrichting
2022 / distributiecentrum

In het mooie Gelderland ligt aan de rand van de snelweg een belangrijk knooppunt van distributiecentra gesitueerd. Voor deze locatie-heeft FKG architecten een programma gekregen om 100.000m² aan distributiecentra te huisvesten, waarvan -naast distributieruimte/opslag- ook kantoorruimte. Onze uitdaging was om deze “24-uurs-distributie-stad” juíst een menselijke maat en schaal te geven. Niet alleen een gebouw om prettig en veilig in te werken, maar ook om aangenaam in te verblijven.
Accenten op de verschillende plekken in het gebouw
Accenten op de verschillende plekken in het gebouw
Concept

Om het plan enigszins een menselijkere schaal te geven heeft er eerst een schaalbewerking plaatsgevonden door de “programmatische doos” op te knippen in 6 units die afzonderlijk te verhuren zijn. Ook kunnen units eventueel samengevoegd worden bij uitbreiding.

Het idee is om het achterliggende park in het terrein door te zetten; dit om de vele meters asfalt/bestrating te compenseren en regenwater + CO2 op te vangen. Wanneer je het terrein oprijdt kom je eerst in een “groene foyer” met vijverpartij; een sterk visitekaartje die past bij een dergelijk groot gebouw. Dát is pas een eerste indruk! Verder kan de bezoeker of trucker zich in deze groene foyer oriënteren en rustig bepalen welke kant hij op moet rijden om zijn bestemming te bereiken.

De inspiratie en thematiek is gestoeld op het DNA van het gebied; akkerbouw, kassen, fruitteelt, weidebouw… De blikken gevelbeplating zijn in gemêleerde groentinten gekleurd, die verwijzen naar het achterliggende groene landschap. De kantoorunits zijn juist glazen kassen die als accenten de uitgestrekte gevels doorprikken en hebben een architectuur die past bij een eigentijds kantoor; houten balkframes voor een glazen gevel geplaatst. Ook de rustruimte voor de truckers zijn vormgegeven als bijzonder accent in de lange, uitstrekkende gevels.

Voor de DC-medewerkers zijn er 2 grote gemeenschappelijke patio’s gemaakt die fungeren als collectieve ruimte/pauzeplek en voor extra daglichttoetreding.

De beplanting -voor zowel de kantoren als voor het terrein- zijn fruitbomen;

Een distributiecentrum is voornamelijk de wereld van de vrachtwagen en draait het voornamelijk om efficiënt laden en lossen: tijd is geld! Voor de vrachtwagens zijn de draaicirkels ruim opgezet en speciaal voor de veiligheid zijn de rijbanen van elkaar gescheiden; is er diverse ruimte gereserveerd om aanrijdingen/botsingen te voorkomen.

Project info

Project

DC XXL

Omvang

111.675 m2 (BVO)

Programma

  • 128 Dockshelters
  • 607 parkeerplaatsen
  • 24 vrachtwagen parkeerplaatsen

Delen

Paneel configuratie

Volgelvlucht impressie van het totale plan
Impressie van het Atrium
Andere projecten
Brokking aan de Zaan,
Wormerveer
De Kroon,
Zaandam
Bristolroodstraat,
Zaandam