Villa Rotonda

Op de vroegere locatie van basisschool de Klimop in Castricum staat tegenwoordig Villa Rotonda. Het cirkelvormige gebouw biedt ruimte aan 48 starterswoningen met een verdiepte parkeergarage.

Project gegevens

Opdrachtgever
Woningstichting Kennemer Wonen
Aannemer
Noordersluis bouwgroep
Constructeur
Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V.
Locatie
Castricum

Parkvilla

De parkvilla heeft een oplopende bouwhoogte. Het gebouw loopt op van 3 bouwlagen aan de Henri Rooseveltlaan tot 5 bouwlagen op de hoek van de Henri Dunantsingel en de Martin Luther Kinglaan. Hiermee wordt met de bouwmassa een duidelijk hoekaccent gemaakt en de vertrapte daklijn geeft het gebouw een markante vorm en een krachtige uitstraling.

Het parkeren voor de bewoners bevindt zich half verdiept onder de grond. De parkeerkelder is, met uitzondering van de inrit, nagenoeg onzichtbaar op het terrein. De gewenste ruimtelijkheid van het parklandschap is met een half verdiepte parkeerkelder optimaal tot uitdrukking gebracht.

Hofachtig

De hoofdentree van het gebouw bevindt zich aan de Rooseveltlaan. Na binnenkomst komt men in de ronde hofachtige ‘groene’ binnenruimte. Deze ruimte wordt beheerd door de eigenaren en kan ingericht worden als een binnentuin. Het trappenhuis staat hier centraal. De woningen worden ontsloten middels rondlopende galerijen. De woningen hebben twee slaapkamers en een woonkamer allen gesitueerd aan de buitengevel. Het uitzicht vanuit deze kamers en vanaf het balkon op het omliggende landschap is prachtig. De bovenste woningen hebben optioneel de mogelijkheid om het dakvlak als buitenruimte te gebruiken.

Architectuur

In de architectuur is gestreefd naar een krachtig en markant gebouw op deze hoeklocatie. Krachtig zonder ‘schreeuwerig’ te worden. Het gebouw onderscheidt zich van alle omliggende woningen. De kracht van de architectuur bevindt zich vooral in de eenvoud, zoals dat ook geldt voor het bouwvolume. Het gebouw is in kleur en (duurzaam) materiaalgebruik een eenheid aangegaan met het landschap, zij vormen één geheel.