Stad van de Zon

Voor de nieuwbouw van een duurzaam woon- zorgcomplex heeft FKG architecten een ontwerp gemaakt aan de rand van de wijk “De stad van de zon” in Heerhugowaard. Het uiteindelijke plan bestaat uit drie woongebouwen met in totaal 103 woningen. Deze woningen zijn verdeeld in koopwoningen en sociale huurwoningen. Verder zitten er op de begane grond nog 12 woningen voor bewoners met een lichamelijke beperking die samen gebruik maken van gemeenschappelijke voorzieningen.

Project gegevens

Opdrachtgever
Woningcorporatie Woonwaard
Aannemer
Van Wijnen Noord BV
Constructeur
Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V.
Locatie
Heerhugowaard

Ontwikkeling

In de nieuwbouwwijk “Stad van de zon” in Heerhugowaard mocht FKG architecten een plan ontwerpen voor het entree gebouw aan de belangrijkste ontsluitingsroute van deze wijk. Via deze route kom je langs een groen begroeid plein dat aan de lange zijde begrensd wordt door drie appartementengebouwen. Samen vormen deze drie gebouwen één gevelwand, maar door de manier van ontwerpen hebben ze ook alle drie een eigen identiteit.

Het hoofdmateriaal van de drie gebouwen is baksteen waardoor ze qua materiaal aansluiting hebben bij de rest van de wijk. De samenhang van de gebouwen word bepaald door de vergelijkbare bouwmassa’s, de baksteen en de kleur. Alle drie de gebouwen hebben een eigen identiteit door het ontwerp van de gevel, de posities van de trappenhuizen en de plek van de gebouwen. Door het gebruik van verticale gevelopeningen heeft het gebouw een statige uitstraling wat nog eens extra word geaccentueerd bij de entreepartijen van de verschillende blokken.

Omdat alle blokken goed georiënteerd zijn op de zon kan er optimaal gebruik gemaakt worden van de royale balkons die alle woningen hebben. Die balkons worden ook als element gebruikt om onderscheid te creëren tussen de verschillende bouwblokken. Het middelste blok heeft balkons die afgeschuind zijn in verschillende richtingen waardoor er een speels effect ontstaat als je langs de gevel kijkt.

Veranda

Aan de achterkant van de bouwblokken zitten de galerijen als een zelfstandig element. De galerijen zijn in combinatie met de achtergevels van de blokken vormgegeven als houten veranda’s. hierdoor ontstaat er een zacht en vriendelijk karakter en zorgt daardoor ook voor een goede aansluiting op de achterliggende woonwijk. Op deze veranda heeft de bewoner ook nog een privé zitplek en daardoor de mogelijkheid om ook in de middag en avond nog van de zon te kunnen genieten.