Siriusplein Volendam

In opdracht van Woningbeheer “De Vooruitgang” heeft FKG architecten een appartementencomplex ontworpen met 23 appartementen aan het Siriusplein in Volendam.

Opdrachtgever
Stichting Woningbeheer De Vooruitgang

Aannemer
Hecon

Constructeur
Berkhout Tros Bouwadviseurs BV

Locatie
Volendam

Woonbuurt

De woonbuurt waar het Siriusplein een onderdeel van uitmaakt, is een ruim opgezette groene rustige woonwijk, met vrijwel alleen rijwoningen van twee lagen en een kap. Toevoegingen in een dergelijke wijk zullen deze kwaliteiten moeten versterken.

De bestaande bebouwing op het Siriusplein bestond uit twee volumes, die ieder bestonden uit drie lagen en een kap. De woningen in deze twee volumes waren goed georiënteerd, maar stedenbouwkundig creëren de volumes samen, met het er om heen groeiende groen, een achterkant situatie waar niemand blij mee was. Daarnaast waren aan de achterzijde de berging blokken van de bestaande woningen als losse elementen in de ruimte geplaatst.

Naast het opruimen/snoeien van die groensituatie werden de bestaande bergingen gesloopt en is er een derde volume gebouwd op een wijze dat er een ‘binnenplein’ ontstaat tussen drie gelijkwaardige volumes. Het niet overdekte binnenplein, heeft een open karakter en goede verlichting en daardoor ontstaat sociale controle en een duidelijk herkenbare identiteit.

Het nieuwe volume is qua hoofdvorm gelijk aan de twee bestaande volumes, namelijk drie lagen met een kap. Op de begane grond verdieping bevinden zich drie driekamer woningen (80 m2) en ruim 215 m2 aan bergruimte, verdeeld over vier gezamenlijke bergingen. Dit is fiets- en bergruimte voor het totale complex.

Op de eerste verdieping bevinden zich zeven tweekamerwoningen (65 m2) en op de tweede verdieping 7 driekamerwoningen (90 m2). De derde kamer van deze woningen zit in de laag onder de kap, verbonden middels een trap in de woonkamer.

Om de maat van het totale blok terug te brengen is gezocht naar een manier om de individuele woningen zichtbaar te maken. De balkons zijn daartoe omkaderd en horizontaal geschakeld, zodat ze als ‘doosjes’ uit de gevel steken. Deze zijn van hout en zullen verspringend uitgevoerd worden.
Het laatste ‘houten doosje’, is op de kopgevel geplaatst, waardoor deze een speelser en minder gesloten karakter heeft.