Fulfilment Center Bol.com Waalwijk

Het nieuwe Fulfilment Center van Bol.com op het bedrijventerrein Haven Acht in Waalwijk beslaat ongeveer 50.000 m2 aan grondoppervlakte en 135.000 m2 aan vloeroppervlakte. Het gebouw is volledig CO2-neutraal qua energiegebruik dankzij het gebruik van windmolens naast het terrein. Daarnaast maakt het centrum gebruik van een warmtekoudeopslag (WKO) in de bodem in combinatie met warmtepompen.

Opdrachtgever
Bol.com

Aannemer
Van Wijnen BV

Constructeur
Peters & Van Leeuwen

Locatie
Waalwijk

Architectuur

Bol.com maakt met de karakteristieke blauwe wikkel een anoniem pakket tot een persoonlijk cadeau; er wordt bijzondere aandacht besteedt aan de verpakking en de ontvanger wordt verrast. Met het versieren van het cadeau wordt het uitpakken een bijzonder moment. Bij het distributiecentrum in Waalwijk is dezelfde gedachte uitgangspunt geweest voor het ontwerp: met een sierlijke blauwe wikkel worden de gebouwen tot een verleidelijk, chic en betekenisvol geheel gemaakt. Het levert een krachtig maar subtiel gebaar op in het landschap met een herkenbare identiteit die past bij de gebruiker.

Breeam

Voor het distributiecentrum heeft Bol.com het BREEAM-NL Nieuwbouw & Renovatie Outstanding-certificaat ontvangen. Met dit ontwerpcertificaat laat de webshop zien het meest duurzame Retail-distributiecentrum van Nederland te zijn. Bij het ontwerpen van het centrum zijn onder andere de volgende oplossingen toegepast:

  • Door gebruik te maken van de windmolens die naast het terrein staan, is het gebouw volledig CO2-neutraal qua energieverbruik.
  • Er wordt gebruikt gemaakt van een duurzame vorm van energieopwekking met warmte- en koudeopslag in de bodem in combinatie met warmtepompen.
  • Er zijn energiezuinige installaties toegepast voor zowel de hele klimaatinstallatie (verwarming, koeling, ventilatie) als de verlichting.
  • Regenwater wordt opvangen voor de spoeling van toiletten, urinoirs en voor gevelkranen.
  • Er zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s, scooters en fietsen gerealiseerd om het gebruik hiervan te stimuleren.

Ook tijdens de bouw was het streven om de impact van het bouwproces op het milieu zo veel mogelijk te minimaliseren door verregaande afvalscheiding in verschillende afvalstromen en milieuvriendelijk materiaalbeleid voor materialen die op de bouwplaats zijn gebruikt.