Druivenbrug

In Amsterdam-Noord heeft FKG architecten een nieuwe brug ontworpen voor fietsers en voetgangers. De nieuwe brug genaamd “De Duivenbrug” is bedoeld voor de fietsers en voetgangers van en naar het nieuwbouw project “De Bongerd”.

Project gegevens

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam – Stadsdeel Noord
Aannemer
Gebr. Beentjes
Constructeur
Peters & van Leeuwen
Locatie
Amsterdam

De omgeving

In het waterrijke project “De Bongerd” in Amsterdam-Noord is een nieuwe woonbootsingel aangelegd. Om de boten van het naastgelegen Zijkanaal I naar de singel te varen is een vaarwater aangelegd en daarover is de brug geplaatst. Door de brug kan de geplande fiets- en wandelroute langs het zijkanaal doorgang vinden. Deze route leidt naar het recreatieve gebied van het landelijk Noord richting ‘t Twiske. De brug wordt uitgevoerd als een ophaalbrug.

Het ontwerp

Het ontwerp voor de Druivenbrug kenmerkt zich als een modern en eigentijds vormgegeven klassieke ophaalbrug. De brug kan geopend worden ten behoeve van het in- en uit varen van woonboten. Verder is de brug vormgegeven met moderne materialen en details. Door de toepassing van ranke profielen en schuine lijnen wint de brug aan ‘lichtheid’ en aansprekendheid. De prominent weergegeven naamsaanduiding op de balastkist versterkt de eigen identiteit van de brug. De bediening middels een hydraulisch systeem is onzichtbaar opgenomen in het ontwerp.