Distributiecentrum Lidl

Het zesde distributiecentrum van Lidl is gebouwd in Waddinxveen. Deze is zo ontworpen om het klimaat en de omgeving zo min mogelijk te belasten en is duurzaamste distributiecentrum van Nederland.

Project gegevens

Opdrachtgever
Lidl Nederland GmbH
Aannemer
Bouwbedrijf van de Ven
Constructeur
Van der Weide van Bracht BV
Locatie
Waddinxveen

De eerste stap op dit gebied werd gemaakt bij de realisatie in 2013 van het distributiecentrum te Heerenveen, welke destijds het meest duurzame distributiecentrum van Nederland was, gecertificeerd met een Excellent 4 sterren BREEAM-NL certificaat.

Duurzaam

Ook de omgeving profiteert van het nieuwe distributiecentrum. 63 miljoen liter regenwater wordt aan tuinders in de buurt gegeven. Lidl heeft 11.000 planten, bomen en struiken geplant en het dak ligt vol met grind waardoor het een ideale broedplek is voor scholeksters. Er zijn kasten geplaatst voor vleermuizen en een nestpaal voor de ooievaar.

Het distributiecentrum in Waddinxveen is volledig voorzien van ledverlichting. Op het dak worden vierduizend zonnepanelen geplaatst. Het complex heeft geen aansluiting op het gasnet. Fossiele brandstof is niet nodig.

Daarnaast is op 180 meter diepte een warmte- en koudeopslag (WKO) aangelegd voor koeling en verwarming. Hier wordt in de zomer de warmte opgeslagen, die vervolgens in de winter wordt ingezet voor verwarming van het pand. In de winter wordt koude opgeslagen die in de zomer wordt gebruikt om het gebouw te koelen.

De 50.000 vierkante meter in Waddinxveen krijgt van certificeerder Breaam de hoogste kwalificatie namelijk “Outstanding”!

“Wij gaan op het vlak van de duurzaamheid steeds een stapje verder. Energielabel A++++ is de standaard voor alle nieuw te bouwen winkels. Zuinig zijn past bij Lidl. Waar mogelijk maken we onze ecologische voetafdruk steeds kleiner.” Dhr. M. Ganzeboom van Lidl