Luchtfoto van de beschuitstoren 03

Beschuitstoren

Met de herbouw van deze iconische Beschuitstoren wordt het verleden zoveel mogelijk recht gedaan
Wormer / 2018 / Utiliteitsbouw

Wormer krijgt zijn Beschuitstoren weer terug! Vlakbij de plek waar de originele toren van 1690 tot 1894 heeft gestaan heeft wordt de nieuwe Beschuitstoren weer teruggebouwd in oorspronkelijke staat. Achter de toren komt een bijgebouw met kantoorfunctie en 3 sociale huurwoningen op de eerste verdieping. De nieuwe Beschuitstoren torent sinds april 2018 in Wormer.
Geschiedenis

De Beschuitstoren in Wormer is gebouwd in het begin van de zeventiende eeuw en had een bijzondere functie; door het luiden van de klok werden beschuitbakkers gewaarschuwd dat ze hun ovens moesten doven of dat ze juist weer mochten beginnen. Wormer en het omliggende platteland telde in de zeventiende eeuw zo’n 150 beschuitbakkers. Zij bakten – in hun houten bakkerijen – scheepsbeschuit voor walvisreders en Oost-Indiëvaarders.

Het kwam regelmatig voor dat zo’n bakkerij in de as werd gelegd, er werd immers gewerkt met vuur. De gemeente kwam op een gegeven moment met een verordening dat de ovens op bepaalde tijden uit moesten zijn. Wanneer de klok om zes uur ’s avonds luidde, moesten de ovens gedoofd worden. Om twaalf uur ’s nachts mochten de ovens weer aan.

Toen de beschuitbakkers in de achttiende eeuw verdwenen, verloor de Beschuitstoren zijn functie. In de negentiende eeuw raakte de toren in verval. Hij was scheef en stond gevaarlijk in de weg. In 1894 is besloten de toren te slopen. Gelukkig zijn er een hoop tekeningen, schilderijen en zelfs foto’s van die toren bewaard gebleven. Op basis daarvan hebben we een nieuw ontwerp kunnen maken.

historische foto 01
Foto vanaf de dorpsstraat
Reconstructie

Bij de reconstructie van de Beschuitstoren wordt het verleden zoveel mogelijk recht gedaan. De nieuwe Beschuitstoren wordt 25 meter hoog en verrijst op de kop van de Beschuitstorenstraat in Wormer, op circa twintig meter van de plek waar de oorspronkelijke toren stond. Het bakstenen basement bestaat uit drie lagen, daar bovenop komt de houten torenopbouw.

Bijgebouw

Bij de toren komen drie sociale huurwoningen en kantoorruimte voor onder andere de provinciale monumentenwacht. Deze bebouwing wordt met een glazen gang verbonden met de toren. Het Historisch Genootschap Wormer krijgt opslagruimte in de toren, verder komt er een expositie voor archeologische vondsten die in de gemeente zijn gedaan.

Project info

Project

Beschuitstoren Wormer

Locatie

Wormer

Opdarchtgever

Stichting Herbouw Beschuitstoren

Aannemer

Bouwbedrijf Van der Gragt / BVBouwbedrijf Somass

Constructeur

Constructiebureau Tentij bv

Fotografie

Wietse Visser

Delen

Plattegronden en doorsnede
Andere projecten
Project Setup,
zaandam
Raadhuisweg,
Reeuwijk
Distributiecentrum Lidl,
Almere