Zeilenmakersstraat Westzaan

zeilenmakerstraat westzaan impressie waterkant.jpg
zeilenmakerstraat westzaan impressie straat.jpg
zeilenmakerstraat westzaan situatie 01.jpg
zeilenmakerstraat westzaan impressie interieur 01.jpg
zeilenmakerstraat westzaan impressie interieur 03.jpg
zeilenmakerstraat westzaan impressie interieur 02.jpg

Home > Projecten > Zeilenmakersstraat Westzaan

Zeilenmakerstraat Westzaan

Aan een historisch pad nabij het oude dorpslint van Westzaan worden prachtige, nieuwe woningen in landelijke Westzaanse stijl gerealiseerd. De tien luxe woningen zijn vrijstaand of geschakeld en liggen met een voortuin aan de Zeilenmakersstraat. Allen voorzien in een parkeerplaats op eigen terrein. Aan de achterzijde hebben de woningen een royale tuin grenzend aan de brede Weelsloot met eindeloze vaarmogelijkheden door het omliggende veenlandschap of via één van de sluizen op de Zaan. Door de woningen ten opzichte van elkaar te laten verspringen en te verdraaien en door meerdere woningtypes toe te passen met een gevarieerd kleur-, materiaal- en detailgebruik ontstaat er een levendig en aantrekkelijk straatbeeld dat naadloos aansluit op de historische kern van Westzaan.

Opdrachtgever

Tervoort Egmond

Aannemer

Tervoort Egmond

Constructeur

Berkhout Tros Bouwadviseurs BV

Locatie

Westzaan

Het Ontwerp

De stijlvolle woningen zijn geïnspireerd op de monumentale woningen in het Zaanse dorp. Herkenbare elementen van deze karakteristieke woningtypes zijn terug te vinden in het ontwerp. De hoofdvorm bestaat uit een hoge statige onderbouw. Daarboven ligt een hoge steile kap met fraai gevormde topgevels en dakkapellen. Zij- en achteruitbouwen zijn vormgegeven als een Zaans ‘boetje’: een stijlvolle schuur met een schuin pannendak. Voor de gevels zijn traditionele en duurzame materialen gebruikt met een rijke uitstraling en een ambachtelijk karakter. Baksteen, hout en keramische dakpannen worden afwisselend toegepast met kleuren die van oudsher in de Zaanstreek voorkomen.

Locatie

Westzaan, een langgerekt lintdorp dat de Westzanerpolder doorsnijdt, is samen met Oostzaan het oudste dorp in de Zaanstreek. Ooit een zeer welvarende streek met boerenbedrijven, vele industriemolens (o.a. hout-, olie-, papier- en pelmolens) en de scheepsbouwindustrie. Dat Westzaan economisch gezien een gouden tijd heeft meegemaakt, is nu nog te zien aan de monumentale typische Zaanse woningen langs de dorpsstraat. In deze ‘gouden tijd’ werden de woningen van kooplieden of molenbezitters steeds meer verfraaid als er goede winst werd gemaakt.

De omgeving van Westzaan, meer de polder in, typeert zich als weids en waterrijk. Vanaf de Zeilenmakersstraat heb je uitzicht naar het meer landelijke buitengebied. De lange kavelvormen door water omgeven, wordt ook wel slagenlandschap genoemd. Juist het dorpse karakter en daarbij het gevoel van ruimte en water om je heen geeft Westzaan extra charme en maakt het aantrekkelijk om er te wonen.