Waterwoningen Julianadorp

waterwoningen voorgevel 01.jpg
waterwoningen voorgevel 02.jpg
waterwoningen zijgevel.jpg
waterwoningen detail voorgevel.jpg
waterwoningen detail achtergevel.jpg
waterwoningen impressie.jpg
waterwoningen situatie tekening 01.jpg
waterwoningen plattegrond tekening 01.jpg
waterwoningen doorsnede tekening 01.jpg

Home > Projecten > Waterwoningen Julianadorp

Waterwoningen Julianadorp

In opdracht van Van Wijnen Projectontwikkeling Noord B.V., heeft FKG architecten een ontwerp gemaakt voor 6 grondgebonden waterwoningen. Het project is gelegen in het bosrijke gebied ‘t Laar te Julianadorp.

Opdrachtgever

Van Wijnen Projectontwikkeling Noord B.V.

Aannemer

Van Wijnen Projectontwikkeling Noord B.V.

Constructeur

Jansen Wesselink

Locatie

Julianadorp

Locatie

In het verleden zijn instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking vaak ontstaan op geïsoleerde locaties. Met het oog op integratie van mensen met en zonder beperking, is in Nederland steeds meer de wens ontstaan om mensen met een beperking qua woonomgeving minder te scheiden van andere mensen. De eerste ideeën voor een gemengde woonwijk op de locatie van het Noorderhaventerrein te Julianadorp zijn eind jaren ’90 ontstaan. Men wilde in Nederland graag af van de grootschalige instellingsterreinen. Zo ontstond in Julianadorp het idee om de helft van het Noorderhaventerrein ‘open te breken’ en hier de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk ’t Laar mogelijk te maken.

Het voormalige terrein wordt gefaseerd getransformeerd van een volledig instellingsterrein tot een gedeeltelijke nieuwe woonwijk voor zowel mensen met als zonder een beperking. Dit geldt voor ongeveer de helft van het terrein. De andere helft blijft ‘afgeschermd’, maar wel vrij toegankelijk voor iedereen. Het nieuwe gedeelte zal uiteindelijk uit vijf ‘velden’ rondom een centrum bestaan. In deze verschillende buurtjes worden kleinschalige wooneenheden ontwikkeld, die telkens plaats bieden aan groepen van zes cliënten. Daaromheen komen onder meer appartementen en waterwoningen.