Steenkorrel Amsterdam

steenkorrel amsterdam voorkant.jpg
steenkorrel amsterdam achterkant.jpg
steenkorrel amsterdam terras.jpg
steenkorrel amsterdam kantine.jpg
steenkorrel amsterdam kantine pui.jpg
steenkorrel amsterdam kantine pui geopend.jpg
steenkorrel amsterdam gang.jpg
steenkorrel amsterdam binnentuin.jpg
steenkorrel amsterdam atrium.jpg

Home > Projecten > Steenkorrel Amsterdam

Steenkorrel Amsterdam

In het westelijk havengebied van Amsterdam is een nieuw, luxe complex gebouwd voor Recycling Maatschappij De Steenkorrel BV. De inspiratie voor het ontwerp kwam deels voort uit de naam van de opdrachtgever “De Steenkorrel”. Dit bedrijf verzorgt het recyclen van sloopafval tot herbruikbare materialen, zoals betonmortel en verhardingspakketten.

Opdrachtgever

Recycling Maatschappij Steenkorrel Amsterdam B.V.

Aannemer

De Nijs

Constructeur

Peters & van Leeuwen

Locatie

Amsterdam

In het havengebied van Amsterdam, met zijn grote schaal, komen hard en zacht samen. Hard werken, harde materialen en harde wind komen samen met kleine mooie dingen, zoals bloemen die groeien in no-go-gebieden en vogels die de stille delen van het water gebruiken. Het gebouw dat FKG architecten heeft ontworpen is een gebouw waarin ook deze tegengestelde kenmerken samenkomen. Dit concept kwam voort uit de analyses van de locatie en de context. Het hoofdkantoor rijmt in dit beeld op de imposante grindbunkers. Het is wel een bunker maar met een grote mate van architectonische verfijning, met gevels van donkergrijs hardsteen, en op de verdieping houten erkers

De architect heeft geprobeerd om deze tegengestelde eigenschappen in het ontwerp te gebruiken, door gebruik te maken van duidelijke ‘harde’ lijnen om het silhouet van het totale gebouw te maken, waardoor het gebouw een herkenbare identiteit krijgt en dit aansluit op de grote schaal van de haven. In deze ‘zachte’ delen spelen de glasvouwgevels een belangrijke rol.

Behalve het esthetische argument voor onze keuze, is er natuurlijk ook het functionele argument voor deze glasvouwgevels, de wens was om veel licht binnenin het gebouw te krijgen. Het harde silhouet van de buitenkant maakt het moeilijk om licht binnen te krijgen op één locatie van het gebouw. De patio in de dakconstructie met de glasgevels laat de binnenwereld tot leven komen door een lichte atmosfeer te creëren.

Ook bijzonder is de zeer royale entree met een glazen vloer, waaronder verschillende producten van De Steenkorrel opvallend wordt getoond aan de bezoeker.