Stad van de zon Heerhugowaard

stad van de zon avond overzicht.jpg
stad van de zon overzicht.jpg
stad van de zon straatbeeld.jpg
stad van de zon kopwoningen.jpg
stad van de zon heerhugowaard 05.jpg
stad van de zon entree.jpg
stad van de zon balkons.jpg
stad van de zon avond entree.jpg

Home > Projecten > Stad van de zon Heerhugowaard

Stad van de zon Heerhugowaard

Voor de nieuwbouw van een duurzaam woon- zorgcomplex heeft FKG architecten een ontwerp gemaakt aan de rand van de wijk “De stad van de zon” in Heerhugowaard. Het uiteindelijke plan bestaat uit drie woongebouwen met in totaal 103 woningen. Deze woningen zijn verdeeld in koopwoningen en sociale huurwoningen. Verder zitten er op de begane grond nog 12 woningen voor bewoners met een lichamelijke beperking die samen gebruik maken van gemeenschappelijke voorzieningen.

Opdrachtgever

Woningcorporatie Woonwaard

Aannemer

Van Wijnen Noord BV

Constructeur

Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V.

Locatie

Heerhugowaard

In de nieuwbouwwijk “Stad van de zon” in Heerhugowaard mocht FKG architecten een plan ontwerpen voor het entree gebouw aan de belangrijkste ontsluitingsroute van deze wijk. Via deze route kom je langs een groen begroeid plein dat aan de lange zijde begrensd wordt door drie appartementengebouwen. Samen vormen deze drie gebouwen één gevelwand, maar door de manier van ontwerpen hebben ze ook alle drie een eigen identiteit.

Het hoofdmateriaal van de drie gebouwen is baksteen waardoor ze qua materiaal aansluiting hebben bij de rest van de wijk. De samenhang van de gebouwen word bepaald door de vergelijkbare bouwmassa’s, de baksteen en de kleur. Alle drie de gebouwen hebben een eigen identiteit door het ontwerp van de gevel, de posities van de trappenhuizen en de plek van de gebouwen. Door het gebruik van verticale gevelopeningen heeft het gebouw een statige uitstraling wat nog eens extra word geaccentueerd bij de entreepartijen van de verschillende blokken.

Omdat alle blokken goed georiënteerd zijn op de zon kan er optimaal gebruik gemaakt worden van de royale balkons die alle woningen hebben. Die balkons worden ook als element gebruikt om onderscheid te creëren tussen de verschillende bouwblokken. Het middelste blok heeft balkons die afgeschuind zijn in verschillende richtingen waardoor er een speels effect ontstaat als je langs de gevel kijkt.

Aan de achterkant van de bouwblokken zitten de galerijen als een zelfstandig element. De galerijen zijn in combinatie met de achtergevels van de blokken vormgegeven als houten veranda’s. hierdoor ontstaat er een zacht en vriendelijk karakter en zorgt daardoor ook voor een goede aansluiting op de achterliggende woonwijk. Op deze veranda heeft de bewoner ook nog een privé zitplek en daardoor de mogelijkheid om ook in de middag en avond nog van de zon te kunnen