Woningbouw Schellingwoude

woningen schellingwoude impressie
woningen schellingwoude situatie
woningen schellingwoude plattegronden
woningen schellingwoude doorsnede
woningen schellingwoude gevels
woningen schellingwoude schets

Home > Projecten > Woningbouw Schellingwoude

Woningbouw Schellingwoude

In opdracht van Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. heeft FKG architecten een ontwerp gemaakt voor 7 woningen in Schellingwoude, passend bij de sfeer van het dorp. De woningen hebben een woonoppervlakte vanaf circa 180 vierkante meter.

Opdrachtgever

Van Wijnen Midden BV

Aannemer

Van Wijnen Midden BV

Constructeur

Wijcon B.V.

Locatie

Schellingwoude

Wonen in Schellingwoude

Schellingwoude is de droom van iedere liefhebber van dorps wonen dicht bij de stad. Lieflijk, landelijk, langs de oude Waterlandse Zeedijk tussen Nieuwendam en Durgerdam aan het IJ, binnen de A10, bij de kop van de Oranjesluizen. Dicht bij de reuring van de stad en dichtbij Waterland met weidse polders en karakteristieke boerderijen.

Architectuur

De gevels zijn dynamisch door een verticaal statig karakter. De gevelopeningen worden per verdieping verbonden met staand metselwerk, de kozijnen hebben een middenstijl en de horizontale kalven komen te vervallen. Hoge rollagen boven de kozijnen (320mm.), diepe negge’s (180mm.) en terug liggend staand metselwerk (20mm.) zorgen op subtiele wijze voor een rijke uitstraling van de gevels.

De statige opzet van de voorgevel is doorgezet over de zijgevels, waarbij de zijgevels een meer gesloten karakter hebben dan de representatieve voorgevel. De hoekwoning heeft, vanwege de directe zichtbaarheid vanaf openbaar gebied, een meer open karakter met tuindeuren.

Er is gekozen voor een ton-sur-ton benadering op basis van twee kleuren baksteen (paars-rood en rood-oranje) en twee kleuren voeg (donker grijs en grijs). Verder wordt er zink gebruikt voor de afdekking van het metselwerk en de dakkapellen (opties) en een strakke antracieten dakpan.

De woningen krijgen aansprekende namen als De Sluismeester, De Kantonnier, De Brugwachter, De Sluisgaarder, De Ingenieur, De Steenzetter en de Dijkwerker. Dit is naar eeuwenoud gebruik in de binnenstad van Amsterdam alsmede naar de eerste stenen huizen in het dorp, die werden gebouwd voor het personeel van de sluizen.