Oostzaanstraat Amsterdam

oostzaanstraat amsterdam straatbeeld.jpg
oostzaanstraat amsterdam entree 03.jpg
oostzaanstraat amsterdam detail gevel.jpg
oostzaanstraat amsterdam entree 01.jpg
oostzaanstraat amsterdam entree 02.jpg
oostzaanstraat amsterdam galerij 01.jpg
oostzaanstraat amsterdam galerij 02.jpg
oostzaanstraat amsterdam galerij detail.jpg
oostzaanstraat amsterdam situatie 01.jpg

Home > Projecten > Oostzaanstraat Amsterdam

Oostzaanstraat Amsterdam

Het complex aan de Oostzaanstraat, gebouwd in 1918, is op hoog niveau gerenoveerd. Het is gekenmerkt als beschermd stadsgezicht en maakt onderdeel uit van de vernieuwing van de Spaarndammerbuurt met haar karakteristieke Amsterdamse School Architectuur. De 93 woningen voldoen weer aan de technische eisen en het wooncomfort van deze tijd. Oorspronkelijke details die bij eerdere renovaties verloren zijn gegaan, zoals de houten kozijnen en de gedetailleerde balustrades, zijn teruggebracht.

Opdrachtgever

Woonstichting De Key

Aannemer

Mulder Obdam

Constructeur

Strackee bouwadviesbureau

Locatie

Amsterdam

De Spaarndammerbuurt is zo’n typische Amsterdamse wijk, waar het leven ‘op straat’ plaatsvindt. De sfeer en kwaliteit van de straat is van groot belang voor het functioneren van de wijk. Deze sfeer wordt voor een belangrijk deel bepaald door de gebouwen die de openbare ruimte begrenzen. Het renovatieplan had als uitgangspunt de oorspronkelijke architectonische kwaliteit, er zal weer écht aan de straat gewoond worden. De 93 woningen zijn verdeeld over twee woonblokken en is een combinatie van sociale en vrije sector huurwoningen. Daarnaast geven de herstelde baksteen details en houten kozijnen de straat weer de zachtheid die het nodig heeft om er kinderen te laten spelen en buurtbewoners elkaar te laten ontmoeten.

Entree

De oorspronkelijk ontworpen luifel ter plaatse van de entree is komen te vervallen. Daarvoor in de plaats is er een aangepaste entree zichtbaar gemaakt met elementen die passend zijn voor het karakter van het gebouw. De entreepartij is door middel van drie ‘poorten’ duidelijk herkenbaar als toegang van het bouwblok en door de naam aanduiding ‘HET SPOOR’ erboven.

Aan de achterzijde van de bouwblokken is er een galerij toegevoegd. Doordat er metselwerk penanten over de gehele hoogte zijn waar tussen de galerijplaten liggen, vormt het een mooi geheel met de bakstenen achtergevel. De vluchttrappen zijn geplaatst aan het einde van de galerij en worden uitgevoerd met het zelfde stalen hekwerk als van de galerij om zo een mooi geheel te vormen.