MFA Anna Paulowna

mfa anna paulowna overzicht
mfa anna paulowna raadskamer
mfa anna paulowna luifel
mfa anna paulowna gymzaal
mfa anna paulowna entree
mfa anna paulowna entree school
mfa anna paulowna entree bibliotheek
mfa anna paulowna binnenplein
mfa anna paulowna bibliotheek
mfa anna paulowna balie

Home > Projecten > MFA Anna Paulowna

MFA Anna Paulowna

FKG architecten heeft in opdracht van de gemeente Anna Paulowna een nieuwe multifunctionele accommodatie ontworpen. In deze nieuwe accommodatie zitten onder andere 2 basisscholen, gemeentehuis, bibliotheek en een sportcentrum. Hierdoor is het gebouw een schakelpunt in de nieuwe wijk.

Opdrachtgever

Gemeente Anna Paulowna

Aannemer

Bouwgroep Dijkstra Draisma

Constructeur

Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V.

Locatie

Anna Paulowna

In de multifunctionele accommodatie in Anna Paulowna draait alles naar het idee van FKG architecten om ontmoeting. Door gezamenlijk gebruik te maken van één gebouw en gedeelde faciliteiten wordt er ruimte gecreëerd voor integratie en samenkomst.

Ontmoeting en integratie zijn activiteiten die met een zekere spontaniteit ontstaan en dus lastig te omschrijven in een programma van eisen met vierkante meters en materiaalvoorschriften. In de MFA van Anna Paulowna is daarom getracht om alle programma onderdelen zoveel mogelijk te groeperen rondom een ‘binnenplein’ dat tevens dienst doet als belangrijkste onderdeel van de interne ontsluitingsroutes.

Het idee van een centraal gelegen plein kan ook gezien worden als een markthal, zoals die in veel middellandse zee landen gevonden wordt, een zgn. “mercato-centrale”. Ook daar komen allerlei kooplieden en individuen samen. Ze zijn allemaal individueel herkenbaar met hun kraampje, maar hun samenkomst maakt ze sterker en aantrekkelijker voor gebruikers.

Dit betekent dat verschillende programmaonderdelen alle een eigen herkenbare identiteit hebben gekregen, maar dat ze zo gegroepeerd zijn aan tussengelegen ruimtes dat ze ook geconfronteerd worden met elkaar en ontmoeting zal plaatsvinden.

Architectonisch gaven deze uitgangspunten aanleiding tot een veelheid van vorm en kleur en juist daarom heeft FKG gekozen voor een sobere vormentaal en een afstemming van kleur en materiaal tussen de verschillende volumes waar uit het geheel is opgebouwd.

Het belangrijkste idee achter een programma van eisen als dat van de MFA is natuurlijk gebaseerd op het samenvoegen van gezamenlijke faciliteiten en voorzieningen. Op die manier ontstaat een zeer duurzaam gebruik van ruimte, zowel binnen als buitenruimten.

Ten behoeve van het creëren van een duurzaam plan is veel onderzoek gedaan naar gebruik van duurzame materialen. Niet alleen duurzaam in de productie ervan (energie bewust), maar ook vooral duurzaam in het onderhoud, waardoor exploitatiekosten lager kunnen blijven.

Duurzaamheid in de MFA:
• compact en flexibel gebouw
• gebruik duurzame materialen
• betonkern activering en warmtepomp
• duurzaam omgaan met ruimte
• dubbel gebruik faciliteiten en voorzieningen