Indische buurt Wormerveer

indische buurt 1 2 onder 1 kap.jpg
indische buurt 1 straatbeeld javastraat.jpg
indische buurt 1 straatbeeld celebesstraat.jpg
indische buurt 1 celebesstraat.jpg
indische buurt 1 detail erker kozijnen.jpg

Home > Projecten > Indische buurt Wormerveer

Indische buurt Wormerveer

In Wormerveer ligt de Indische buurt. Een gemengd woongebied met een bebouwing grotendeels daterend van voor de tweede wereldoorlog. Binnen dit gebied zijn door Parteon ruim 200 huurwoningen gesloopt en zijn er, in de stijl en sfeer van de oorspronkelijke bebouwing, 113 huur- en koopwoningen teruggebouwd. Ook het openbaar gebied is opnieuw vormgegeven.

Opdrachtgever

Parteon

Aannemer

De Vries aannemer (fase I)
Witkamp Bouwgroep b.v. (fase II)

Constructeur

Peters & van Leeuwen

Locatie

Wormerveer

De oude, kleine en technisch slechte woningen uit de jaren ‘30 in de Indische buurt waren aan vervanging toe. Aan de structuur en het uiterlijk van de wijk mocht niet veel worden gewijzigd want de bewoners voelden zich er thuis. De nieuwe woningen zijn daarom een afgeleide van wat er stond maar dan modern en ruim. De sfeer is gelijk gebleven en de oude bewoners keerden, maar wat graag, terug op hun oude plekje in hun vertrouwde omgeving.

De Indische buurt fase 1 ligt tussen de Bankakade en de Javastraat aan de oostzijde van de Wandelweg in Wormerveer. Het oude wijkje, dat zeer gewaardeerd wordt om het “dorpse karakter” bestaat voor een groot deel uit arbeiderswoningen uit de 19e en begin van de 20e eeuw. De kleine woningen liggen aan smalle straatjes en pleintjes. De kleinschaligheid van de buurt en de ambachtelijke wijze waarop de woningen gematerialiseerd en gedetailleerd zijn geven het gebied de gewaardeerde identiteit.

FKG architecten aan de Zaan heeft daar op passende wijze 55 nieuwbouwwoningen weten te integreren in dit gebied. Om in een dergelijke wijk woningen toe te voegen die voldoen aan de huidige eisen en toch aansluiten bij de kenmerkende kleinschaligheid is er ontworpen tot op de millimeter. Het onderzoek heeft geleid tot een plan dat zowel in schaal als materiaal, maar vooral ook in details haarfijn aansluit op de buurt.

De Indische buurt fase 2 ligt tussen de Delistraat en het spoor aan de westzijde van de Wandelweg. FKG architecten heeft daar een plan ontworpen van in totaal 58 woningen in 4 verschillende woningtypen waaronder eengezinswoningen en woningen voor ouderen. De structuur en het uiterlijk van de woningen ligt dicht bij het oorspronkelijke, waardoor de buurt dezelfde uitstraling heeft gehouden van de omliggende woningen.