Havendijkje Volendam

havendijkje volendam impressie voorkant.jpg
havendijkje volendam impressie achterkant.jpg
havendijkje volendam impressie woonkamer.jpg
havendijkje volendam impressie eethoek.jpg
havendijkje volendam situatie 01.jpg

Home > Projecten > Havendijkje Volendam

Havendijkje Volendam

Aan het havendijkje in Volendam, met uitzicht op de haven, heeft FKG architecten aan de zaan een pand ontworpen dat bestaat uit bedrijfsruimten op de begane grond en twee luxe appartementen op de eerste en tweede verdieping.

Opdrachtgever

Hein Schilder Groep

Constructeur

Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V.

Locatie

Volendam

De dijk van Volendam houdt niet alleen water tegen, maar is ook de ‘landschappelijke’ drager geweest waarop het dorp Volendam zich ontwikkeld heeft. De dijkhuizen volgen stedenbouwkundig letterlijk het verloop van de dijk en begeleiden op die manier het publieke domein, dat daardoor zo kenmerkend Volendams wordt. Het ontwerp van FKG architecten, waarmee het gat in de bebouwingwand op nummer 50 en 52 gedicht wordt, zal qua maat en materiaal aansluiten op de omgeving. Met name door het totale gebouw op maaiveldniveau met verspringende voorgevels aan de dijk te situeren krijgt de straatwand ook hier weer de oorspronkelijke begeleidende werking.

Het ontwerp sluit in schaal, materiaalgebruik en detaillering aan op de bebouwing in de directe omgeving. De dijkhuizen zijn individueel herkenbaar en passen in het ritme van de Dijkbebouwing. De bebouwing bestaat uit 2 lagen met een kap met een goot- en nokhoogte die aansluit bij de bouwhoogte van de belendende panden. Aangebouwde serres en terrassen, zoals deze veelvuldig voorkomen aan de Dijk, vormen een geleidelijke overgang tussen het privé gebied en het openbaar gebied. Een stoep aan de Havenzijde vormt een karakteristieke overgang met de Dijk.

Aan het Brijkje zorgen de aanbouwde ruimten voor een goede aansluiting op de kleinschaligheid van de bebouwing aan de Meerzijde; de gevel loopt hier vertrapt af naar het water. Aan deze zijde wordt een fraaie tuin ingericht met een terras aan het water en een bijzonder paviljoen. Op deze wijze behoudt deze ruimte zijn groene karakter en wordt van de huidige achterkant situatie een aansprekende voorzijde gemaakt.