Druivenbrug Amsterdam

druivenbrug foto 02
druivenbrug foto 01
druivenbrug foto 04
druivenbrug foto 03
druivenbrug foto 06
druivenbrug foto 05
druivenbrug impressie straat.jpg
druivenbrug impressie vogelvlucht.jpg
druivenbrug impressie water.jpg
druivenbrug impressie naam.jpg
druivenbrug ontwerp schets.jpg
druivenbrug tekening situatie 01.jpg
druivenbrug tekening plattegrond 01.jpg
druivenbrug tekening detail 01.jpg
druivenbrug tekening aanzicht  01.jpg

Home > Projecten > Druivenbrug Amsterdam

Druivenbrug Amsterdam

In Amsterdam-Noord heeft FKG architecten een nieuwe brug ontworpen voor fietsers en voetgangers. De nieuwe brug genaamd “De Duivenbrug” is bedoeld voor de fietsers en voetgangers van en naar het nieuwbouw project “De Bongerd”.

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam – Stadsdeel Noord

Aannemer

Gebr. Beentjes

Constructeur

Peters & van Leeuwen

Locatie

Amsterdam

De Omgeving

In het waterrijke project “De Bongerd” in Amsterdam-Noord is een nieuwe woonbootsingel aangelegd. Om de boten van het naastgelegen Zijkanaal I naar de singel te varen is een vaarwater aangelegd en daarover is de brug geplaatst. Door de brug kan de geplande fiets- en wandelroute langs het zijkanaal doorgang vinden. Deze route leidt naar het recreatieve gebied van het landelijk Noord richting ‘t Twiske. De brug wordt uitgevoerd als een ophaalbrug.

Het Ontwerp

Het ontwerp voor de Druivenbrug kenmerkt zich als een modern en eigentijds vormgegeven klassieke ophaalbrug. De brug kan geopend worden ten behoeve van het in- en uit varen van woonboten. Verder is de brug vormgegeven met moderne materialen en details. Door de toepassing van ranke profielen en schuine lijnen wint de brug aan ‘lichtheid’ en aansprekendheid. De prominent weergegeven naamsaanduiding op de balastkist versterkt de eigen identiteit van de brug. De bediening middels een hydraulisch systeem is onzichtbaar opgenomen in het ontwerp.