Distributiecentrum Lidl Heerenveen

lidl heerenveen exterieur 01
lidl heerenveen exterieur 02
lidl heerenveen docks
lidl heerenveen erker kozijnen
lidl heerenveen duurzaam onderweg
lidl heerenveen interieur docks
lidl heerenveen interieur stellingen
Lidl Heerenveen situatie
Lidl Heerenveen begane grond

Home > Projecten > Distributiecentrum Lidl Heerenveen

Distributiecentrum Lidl Heerenveen

In juni 2013 opende Lidl Nederland de deuren van het meest duurzame distributiecentrum in Nederland. Door het toepassen van veel verschillende klimaat neutrale oplossingen werd het Distributiecentrum Lidl Heerenveen uiteindelijk bekroond met het 4 sterren (Excellent) BREEAM Nieuwbouw Oplevercertificaat van de Dutch Green Building Council (DGBC).

Opdrachtgever

Lidl Nederland GmbH

Aannemer

Bouwbedrijf van de Ven

Constructeur

Van der Weide van Bracht BV

Adviseur

Nieman Raadgevende Ingenieurs

Oppervlakte

46.000 m2

Locatie

Heerenveen

Het ontwerp

Dit unieke ontwerp telt maar liefst 46.000 vierkante meter. Het gebouw bestaat uit een distributiecentrum met een kantoorgebouw. Het project staat aan de rand van de stad op de overgang naar het poldergebied. Een eenvoudige vorm in rustige gedekte kleuren was het uitgangspunt van FKG Architecten aan de zaan. Antraciet, grijs en licht grijs bepalen het beeld van deze gevlekte “mega koe” in Heerenveen.

De Opdrachtgever

Als supermarktketen heeft Lidl Nederland ons milieu hoog in het vaandel staan. Haar nieuwe distributiecentrum moest dan ook passen bij de cultuur van het bedrijf: duurzaam, efficiënt en van deze tijd. Door goed te luisteren naar de wensen van Lidl Nederland, is er uiteindelijk gekomen tot een ontwerp dat zo energiezuinig is, dat het tot de 5% meest duurzame gebouwen van Europa behoorde in 2013.

Duurzaamheid

Om een dusdanig duurzaam gebouw neer te zetten, is er een BREEAM certificering van 3 sterren als uitgangspunt genomen in de eerste ontwerpfase. Na de tussentijdse beoordeling door de BREEAM assessor bleek al snel dat een 4-sterren ‘excellent’ certificering haalbaal was. Dit gaf de opdrachtgever en het ontwerpteam extra motivatie om het distributiecentrum nog duurzamer te maken. De doelstelling van de opdrachtgever is uiteindelijk gerealiseerd door toepassing van onder andere:

  • ledverlichting
  • HR+++ drievoudig isolatieglas
  • warmte-koudeopslag
  • vloerverwarming en koelinstallaties

Na de oplevering zijn er ook nog eens 2300 zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum geplaatst om het gebouw nog duurzamer te maken.