Dapperbuurt Amsterdam

dapperbuurt amsterdam balkon.jpg
dapperbuurt amsterdam blok.jpg
dapperbuurt amsterdam gevel fragment.jpg
dapperbuurt amsterdam staatbeeld.jpg
dapperbuurt amsterdam bestaand overzicht.jpg
dapperbuurt amsterdam winkelpui bestaand.jpg
dapperbuurt amsterdam winkelpui.jpg
dapperbuurt amsterdam trapje bestaand.jpg
dapperbuurt amsterdam trapje.jpg

Home > Projecten > Dapperbuurt Amsterdam

Dapperbuurt Amsterdam

In de bebouwing van de Dapperbuurt is de samenkomst van allerlei culturen en stijlen terug te vinden, wat op de meeste plekken heeft geleid tot prachtige samengestelde bouwblokken. Voor een complex met 42 woningen en 12 bedrijfsruimten heeft FKG architecten een renovatie uitgevoerd met zo min mogelijke toevoegingen. Daardoor is het gebouw weer in z’n oorspronkelijke staat teruggebracht met de woonkwaliteiten van nu.

Opdrachtgever

Woonstichting De Key

Aannemer

BKBOUW

Constructeur

Strackee bouwadviesbureau

Locatie

Amsterdam

De Dapperbuurt is ontstaan aan het eind van de negentiende eeuw. Uitgangspunt was het plan van de Amsterdamse stadsplanoloog Kalff uit 1875, waarin rechthoekige blokken domineerden. Vanaf 1876 werden de getekende straten in rap tempo volgebouwd met revolutiebouw. De kwaliteit was vaak matig en al in 1899 stortte een blok woningen aan de Pieter Nieuwlandstraat/hoek Dapperstraat in elkaar.

Hoewel enkele straten een voornaam aanzien hadden was de Dapperbuurt vooral een arbeidersbuurt, met relatief meer protestanten dan de overwegend katholieke Oosterparkbuurt. De wijk herbergde ook veel socialistische arbeiders en joden, die in 1928 een synagoge bouwden aan de Linnaeusstraat.

Centraal in de wijk ligt de Dapperstraat, genoemd naar Olfert Dapper, waar van maandag tot en met zaterdag de Dappermarkt wordt gehouden. Na de Albert Cuypmarkt is dit de bekendste en drukste markt van Amsterdam.