Bibliotheek Krommenie

bibliotheek krommenie frontaal.jpg
bibliotheek krommenie overzichts foto.jpg
bibliotheek krommeniek interieur 03.jpg
bibliotheek krommeniek interieur 01.jpg
bibliotheek krommeniek interieur vluchtdeur.jpg
bibliotheek krommenie luchtbrug 02.jpg
bibliotheek krommenie luchtbrug 01.jpg

Home > Projecten > Bibliotheek Krommenie

Bibliotheek Krommenie

Het ontwerp van de nieuwe bibliotheek in Krommenie werd bij dit project gecombineerd met de nieuwbouw van 32 luxe apartementen. De steil oplopende daklijn vormt de overgang tussen een kleinschalig en een grootschalig woongebied. Alle woningen hebben een parkeerplek onder het gebouw gekregen.

Opdrachtgever

Parteon

Aannemer

Bouwers Van Braam-Minnesma bv

Constructeur

Dijkhuis

Locatie

Krommenie

In een globaliserende wereld zijn functies altijd aan verandering onderhevig, zo ook het gebruik van bibliotheken. Het lenen van boeken blijft de hoofdzaak, maar juist ook de buurtfunctie, als ontmoetingsplek, waar mensen even een krantje lezen en elkaar tegen komen maakt een goed functionerende bibliotheek belangrijk. Dat geldt ook voor de bibliotheek in Krommenie.

Verbinding

De bovenbouw van woningen maakt een karakteristiek onderdeel uit van het totale ontwerp. Het aantal bouwlagen loopt op van drie naar zeven in de richting van de aanwezige woongebouwen langs de Rosariumlaan van Krommenie. Op die manier is een verbinding ontstaan tussen de historische laagbouw en de nieuwbouwwijken aan de rand.

De woningen hebben langs de lange zijden en op de hoogste kop een gevelbekleding van rode baksteen gekregen. De gevel aan de zijde van het oude centrum is van glas. Omdat het aantal bouwlagen steeds toenam was het mogelijk de bovenste woningen te voorzien van een terras op het dak van de onderliggende lagere bouwlaag. De overige woningen hebben een ruim balkon. De woningen zijn ondergebracht in twee gebouwen die gescheiden worden door een glasstraat in het dak van de bibliotheek. Deze voorziet het midden van de bibliotheek van daglicht

Transparantie

De bibliotheek zelf is rondom voorzien van een glaswand in een stalen framewerk. Daarbij moet je bedenken dat glas geen garantie geeft voor transparantie. Glas weerspiegelt immers de omgeving en dat belemmert het doorzicht. We hebben dat voorkomen door de glazen puien in een licht schuine stand te plaatsen.

De transparantie krijgt een extra dimensie doordat de kolommen waarop de woningen rusten volledig zichtbaar zijn in de bibliotheekzaal.