Breeam & FKG architecten

Breeam NL deel 1

FKG architecten ontwerpt voor Lidl een duurzaam distributiecentrum, met minimale impact voor het milieu. Het pand is één van de eerste nieuwbouwpanden dat voldoet aan het BREEAM certificaat en op dit moment gerealiseerd wordt.

Breeam, meer dan duurzaamheid

BREEAM is een van de meeste gebruikte en meest complete duurzaamheidskeurmerken ter wereld. BREEAM meet meer dan alleen energieverbruik. De methode kijkt naar negen categorieën, te weten: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie, vervuiling. De meetmethode kijkt naar de totale impact van het pand op het milieu. Een goede isolatie van een pand lijkt een goed idee. In de winter hoef je immers minder te stoken. Maar dat gaat verder, want een goede isolatie betekend ook dat de warmte in de zomer beter binnen blijft en de airco dus harder moet draaien. Voor FKG was het de uitdaging om, rekeninghoudend met diverse onderdelen, het gebouw vorm te geven opdat het voldoet aan de eisen gesteld binnen Breeam en de eisen van de opdrachtgever zonder te veel concessies te moeten doen aan de processen binnen de organisatie van Lidl en de kwaliteit van het ontwerp.

Breeam Scorings tabel

Beoordeling

De Breeam-meting beoordeeld gebouwen in de ontwikkel- en opleverfasen aan de hand van negen verschillende categorieën. De score die hieruit komt, geeft aan in welk kwalificatieniveau het gebouw valt. In totaal zijn er vijf kwalificatieniveaus die aangegeven worden met een aantal sterren.

Breeam kwalificatie tabel

Waarom Breeam?

Voor gebouwen met een Breeam-certificaat geeft de overheid subsidie in de vorm van fiscaal voordeel. Een Breeam-gecertificeerd gebouw is een duurzaam gebouw wat het milieu minder aantast (de milieutechnische footprint) minder energie kost en gebouworganisatorisch goed doordacht is.

Verrijking van het ontwerpproces

BREEAM staat voor Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method en is ontwikkeld door het Britse Building Research Establishment. Dutch Green Building Council nam de meting mee naar Nederland. BREEAM helpt het ontwerpproces te verbeteren. Het dwingt de ontwerper over iedere stap goed na te denken. Ook over de dingen die zo normaal lijken. Ieder proces in de bouw van een pand wordt heroverwogen. BREEAM laat de ontwerpers verder kijken wat resulteert in een gebouw dat past binnen de huidige wereld.

BREEAM-certificaat voor Lidl

Bij de bouw van het distributiecentrum van Lidl gaan we verder dan de standaard duurzaamheidstoepassingen. En dat stapje verder is precies waar het allemaal om gaat. Lidl heeft ingezet op de kwalificatie ‘very good’. In de ontwerpfase bleek aan een score van 61% dat de supermarktketen voldoet aan deze kwalificatie. Ze kreeg daarvoor een ontwerp BREEAM-certificaat. Wanneer het distributiecentrum is opgeleverd zal er opnieuw gemeten worden. Lidl kan dan een uitvoering BREEAM-certificaat halen.

Breeam ontwerp certificaat

klik hier om naar het project te gaan en hier om naar Breeam.nl te gaan

Breeam & FKG architecten